Індія відповіла відмовою на вимоги албанського уряду передати останки матері Терези, повідомляє Благовест-інфо.

"Мати Тереза була громадянкою Індії, і вона покоїтиметься в своїй країні, на своїй землі, - заявив прес-секретар індійського МЗС Вішну Пракаш. - Питання (її перепоховання в Албанії) взагалі не розглядається".

Матір Тереза прожила в Індії з 1929 року і до самої смерті в 1997 році. У Калькутті вона піклувалася про бідних і заснувала Орден Милосердя. Індійське громадянство черниця одержала в 1951 році. Після смерті тіло матері Терези було поховане в штаб-квартирі ордена, куди сьогодні з’їжджаються паломники.

Відео дня

Албанський прем`єр Салі Беріша закликав індійську владу "обговорити" вимоги його країни. На його думку, мати Тереза "знайшла б спокій, якби могла бути похована поряд з могилою матері" в Тірані. "Уряди двох країн повинні обговорити це питання в найближчому майбутньому", - заявив Беріша.

Албанці, які вперше заговорили про передачу останків черниці в 2002 році, сподівалися, що зможуть перепоховати матір Терезу на етнічній батьківщині до серпня наступного року, коли відзначатиметься 100-річчя її народження.

***Агнес Гонджа Бояджіу народилася в 1910 році в албанській сім`ї в Македонії, яка тоді була частиною Османської імперії. У віці 21 року вона прийняла чернечу обітницю і взяла ім`я Тереза на честь св. Терези з Льїзі. У 1979 році за свою багаторічну працю вона була нагороджена Нобелівською премією миру. Папа Римський Іоанн Павло II прославив Терезу Калькутську в лику блаженних Католицькій Церкві.