Представники КFOR (міжнародні сили під керівництвом НАТО, відповідальні за забезпечення стабільності в Косово) посилили охорону сербського монастиря Високі Дечани.

Дані заходи були вжиті після погроз, які братія обителі одержала від ветеранів албанської армії звільнення Косово (UÇK), - заявив ієромонах Савва (Яніч). Про це повідомляє Седмиця.ru.

За словами ієромонаха, погрози бойовика UÇK Абдія Мусколая міжнародні представники в Косово сприйняли вельми серйозно. Мусколай зажадав припинити будівництво стіни, яка захищає землю навколо монастиря, і зруйнувати вже побудоване, інакше "ветерани UÇK не нестимуть  відповідальності за ескалацію ситуації".

Відео дня

На сайті albaniapress.com Мусколай звинуватив монастир Високі Дечани в тому, що обитель нібито узурпувала землю навколо неї, причому сам монастир, на його думку, побудований на "землі Хака Купи Дечанського". За фантазіями бойовика, "серби в пізньому середньовіччі, а особливо в другій половині XIX і на початку XX століття приховали і знищили тисячолітні сліди албанської культури".

На думку о. Савви, після таких слів албанських екстремістів і їх погроз монастирю не доводиться і говорити про зменшення чисельності КFOR.