Дамаск багато робить для зміцнення відносин між різними громадами, що населяють країну, і ставиться з величезною пошаною до сирійських християн. Про це розповів в інтерв`ю швейцарському агентству "Apic" архієпископ мелькитської (греко-католицької) Церкви Булос Насиф Борхош, повідомляє "Благовест-інфо".

77-річний Булос Насиф Борхош очолює єпархію Босри і Хаурана на півдні Сирії, в області, де є сусідами представники різних релігій: християни, мусульмани-сунніти, друзи. За словами архієпископа, відносини між ними складаються добре. Християни користуються пошаною, продовжив єпископ, і тому у них не виникає необхідності емігрувати, адже "в Сирії їх ніхто не переслідує і не вбиває, як це, на жаль, дуже часто відбувається в Іраку".

У благополуччі сирійських християн Борхош бачить заслугу уряду Башара Асада. За словами архієпископа, "якщо тільки до влади не прийдуть ісламські фундаменталісти і уряд залишиться таким же відкритим, Сирія - краща країна для християн".

Відео дня

В той же час Борхош відзначає, що частка християн в населенні країни постійно зменшується і зараз становить 6-10%. Причому, на думку архієпископа, причина цього полягає не стільки в падінні народжуваності серед християн, скільки в її зростанні серед мусульман. Оскільки в ісламі поширене багатоженство, співвідношення між християнським і мусульманським населенням Сирії змінюється дуже швидко.

Булос Борхош народився на півдні Лівану в греко-католицькій сім`ї. Свого часу він був послушником в паулінському монастирі в Хариссі, в 1960 році рукопокладений в священики і посланий на південь Сирії, в Хауран, на той момент "бідний і посушливий" край. До 1967 року Борхош викладав в школі французьку мову і катехізис, потім католицькі школи були націоналізовані. Крім того, катехізис Борхош викладав і в навколишніх селах, роз`їжджаючи по ним на своєму Ленд-ровері; йому допомагали сестри милосердя. У 1983 році Борхош був рукопокладений в єпископи.

У 60-70-х роках він активно займався сільським господарством: копав колодязі і знаходив артезіанські свердловини, садив виноградники і засівав поля, вирощував фрукти і овочі. За його словами, "коли люди побачили, що "воно росте", то почали теж рити колодязі, адже на глибині 90-100 метрів є вода!" Завдяки цим працям Борхоша часто називають "зеленим єпископом".