У Неаполі кров св. Яннуарія знов стала рідкою.

"У мене для вас хороші новини, кров стала рідкою", з такими словами звернувся до віруючим архієпископ Неаполя кардинал Крешенціо Сепе.

Як повідомляє The New York Times, минулої неділі в Неаполі відбулася традиційна процесія, під час якої кардинал Сепе виніс з собору дві місткості з кров`ю небесного покровителя міста, - св. Яннуарія. Напередодні прелат закликав віруючих прикладатися до святині, не побоюючись заразитися свинячим грипом: "всі санітарно-гігієнічні заходи були прийняті", - запевнив кардинал Сепе.

Відео дня

Минулого місяця одна людина в Неаполі померла через ускладнення від свинячого грипу, після чого Церква була вимушена заборонити віруючим цілувати релікварій, в якому знаходяться дві скляні ампули з кров`ю святого. Після цього кардинал Сепе скликав комісію медичних експертів, які прийшли до висновку, що прикладатися до ковчега все ж таки можна, за умови, що дотримані запобіжні заходи. До наступної неділі святиня буде відкрита для поклоніння в неаполітанському соборі. Після того, як людина приклалася, скло релікварію протиратимуть спеціальною дезинфікованою хустинкою.

Св. Яннуарій був єпископом міста Беневенто на півдні Італії. Він прийняв мученицьку смерть під час гонінь імператора Діоклетіана в 305 році по Р.Х. Його мощі покояться в кафедральному соборі Неаполя, проте найшанованішою реліквією святого залишаються ампули з його кров`ю, що загусла. Три рази на рік - в грудні, травні і 19 вересня - в день його пам`яті, кров св. Яннуарія знов стає рідкою. Це диво відоме з кінця XIV століття. З XV століття виникло повір`я, що якщо кров залишилася густою або стала рідкою лише частково, це погана ознака для міста.

Святий Престол офіційно не визнає розрідження речовини, що зберігається в ампулах в Неаполі, дивом - достовірність того, що усередині ампул знаходиться кров, підтвердити неможливо, оскільки вони герметично закупорені. На думку Ватикану, який вітає народне ушанування св. Яннуарія, що відбувається з вмістом ампул, - "нез`ясовний феномен".