Абхазька Православна Церква заявляє про своє офіційне відділення від Грузинської Церкви, повідомив РІА "Новости" в.о. керівника Сухумо-Абхазької єпархії ієрей Віссаріон (Апліаа) увечері 15 вересня.

"Сьогодні Абхазька Церква офіційно відокремилася від Грузинської Церкви, відновивши тим самим історичну справедливість. Після закінчення грузино-абхазької війни ми (православні священики Абхазії) неодноразово заявляли про себе і зверталися у всі вищі православні інстанції, але всі вони мовчали оскільки не хотіли псувати відносини з Грузинською єпархією", - сказав він.

За словами ієрея, раніше 15 вересня в кафедральному соборі Сухумі відбулися збори всіх церковних служителів єпархії, на яких було прийнято це рішення.

Відео дня

"Оскільки Сухумо-Абхазька єпархія підкорялася з 1943 року грузинському католікосату і територія Абхазії була насильницьки приєднана до Грузинської Церкви, сьогодні ж ми можемо заявити про свою самостійність", - сказав він.

Ієрей Віссаріон повідомив, що буде відновлена Абхазька помісна Церква з двома єпархіями - Піцундською і Сухумською. В Піцунді раніше знаходився головний кафедральний собор.

Ми маємо намір також звернутися до Московського патріархату, до глави Російської Православної Церкви за допомогою", - сказав Віссаріон.

Раніше голова Відділу зовнішніх церковних зв`язків Московського патріархату архієпископ Волоколамський Іларіон повідомив, що РПЦ МП обговорює з Грузинською Церквою територіальне питання Абхазії і Південної Осетії. За його словами, РПЦ МП визнає канонічну територію Грузинської Церкви, включаючи ці дві республіки. Архієпископ Іларіон заявив, що, на думку Московської патріархії, зміни політичних меж не означають зміну церковних канонічних кордонів.