У Литві у п`ятницю, 4 вересня, під спів псалмів і народних пісень почався традиційний, вже сьомий, католицький молодіжний похід з Гори хрестів в Шилуву.

Як передає «Балтінфо», в заході, за попередніми підрахунками, взяли участь більш як тисяча чоловік - скаутів, франциськанськая молодь, ченці, молодь з єпископських центрів і приходів, а також військові. Походом керував шауляйській єпископ Еугеніюс Бартуліс.

Нагадаємо, що литовське містечко Шилува знамените тим, що тут в 1608 році Діва Марія з`явилася маленьким пастушкам. На сьогоднішній день в містечку з того часу збереглася лише один будинок, який вже в роки незалежності купила проживаюча в Бостоні американка Альбіна Малхерн. Оскільки подібного пам`ятника немає більше ніде в світі, Шилувське самоврядування сподівається, що він приверне не тільки паломників, а і світських туристів.

Відео дня

Молодіжний похід з Гори хрестів в Шилуву триває 3 дні, за цей час пілігрими проходять близько 70 км. Минулого року в паломництві взяли участь 1,4 тисячі чоловік.

Гора хрестів - святиня в Литві, розташована за 12 кілометрів від міста Шауляй, по дорозі Калінінград-Рига. Вона є пагорбом, на якому встановлена безліч хрестів, загальне їх число становить приблизно п`ятдесят тисяч.

Не зважаючи на зовнішню схожість, Гора хрестів не є кладовищем. За народним повір`ям, тому, хто залишить на Горі хрестів свій хрест, сприятиме успіх. Одне розп`яття було встановлене Папою Римським Іоанном Павлом II під час його візиту до Литви 7 вересня 1993 року.

Зараз на горі встановлюють хрести не тільки католики, а й представники інших християнських конфесій. Крім того, недавно тут з`явився інший символ, на одному з почесних місць був встановлений позолочений іудейський шестигранник.