Сьогодні, 2 вересня, королеві Великобританії Єлизаветі II передадуть з секретних архівів Ватикану екземпляр звернення Генріха VIII до Риму про розірвання шлюбу з його першою дружиною Катериною Арагонською, повідомляє сайт “Україна Православна”.

Цей документ містить прохання англійських перів папі Клименту VIII про розлучення короля і є історично важливим, оскільки понтифік його не підписав, після чого Генріх порвав всі стосунки з Римом, заснувавши Англіканську церкву, главою якої став правлячий в Британії монарх.

Цей пергаментний рукопис 95 см завдовжки і 46 см шириною датується 1530 роком, він містить 81 червону воскову печатку і поміщений в шкатулку, пише британська газета «Таймс».

Відео дня

Звичайна репродукція цього документа коштує 50 тис. євро, а безцінний оригінал, що інколи виставляється на огляд, зберігається у завідувача секретними архівами Ватикану монсеньора Серджіо Пагано.

Пергамент важить 2,5 кг і поміщений в спеціально зроблений контейнер з муранського скла, первинний же дерев`яний контейнер з подвійною кришкою не зберігся.

Друга копія документа зберігається в національних архівах в лондонському районі Кью, але в ній відсутня воскова печатка, і вона місцями погано читається.

Генріх VIII добивався розлучення з Катериною Арагонською, від шлюбу з якою народилася майбутня королева Марія «Кривава». Причиною розлучення стало те, що Катерина не народила королю сина. Добившись свого ціною розриву з Римом, Генріх одружився з Анною Болейн, яка, проте, теж не подарувала йому спадкоємця, зате від їх шлюбу народилася майбутня королева Єлизавета I.