Німецькі і польські католицькі єпископи 25 серпня виголосили спільну заяву у зв`язку з 70-річчям з дня початку Другої світової війни, повідомляється в прес-релізі німецької Конференції католицьких єпископів.

"У наш час відходить покоління, що пережило Світову війну, а з ним і очевидці. Також покоління відвертається від кожного, кому вистачає мужності виголосити слова покаяння і пробачення і відкрити нову главу в історії наших народів. У цій ситуації важливо, щоб повоєнні покоління отримали і зберегли відповідні уявлення про Світову війну... Ми знаємо: мир залежить від кожного: від нашої волі, нашої поведінки, наших слів і жестів, від нашої здатності визнати провину і пробачити, а також від того, чи зможемо ми дивитися в майбутнє або залишимося заручниками минулого", - говориться в заяві.

Автори заяви називають будь-яку війну "катастрофою для автентичного гуманізму", цитуючи послання Папи Іоана Павла II.

Відео дня

"Німецькі і польські єпископи спільно засуджують військові злочини; ми також спільно засуджуємо висилки. При цьому ми ніколи не забудемо внутрішній зв`язок і послідовність подій. Сьогодні ми з вдячністю згадуємо всіх тих, хто незважаючи (або якраз через) свій страшний досвід, починаючи з 1945 року, працював над примиренням наших народів і всіх європейських націй ", - продовжують автори заяви.

"Будучи людьми, що пробачили, які весь час просуваються шляхом пробачення, ми хочемо таким чином принести миру свідчення нової культури миру, культури істини, справедливості і любові... Наша надія на остаточне примирення між нашими народами в рамках Європейського співтовариства лежить в Бозі, який подарував нам мир в Ісусі Христі" - завершують своє послання німецькі і польські католики.

З німецького боку Заяву підписав голова німецької Конференції католицьких єпископів архієпископ Роберт Цоліч, а з польською – глава польських католиків архієпископ Йозеф Михалик.