Археологічна експедиція, що працює на острові Мейнленд, найбільшому в Оркнейському архіпелазі (північ Шотландії), оголосила про знахідку великої неолітичної культової споруди - «собору». Довжина кам`яної будівлі становить 65 футів (19,5 метра) при цьому товщина стін досягає 16 футів (4,8 метра). Висота стін становить 3 фути (90 сантиметрів), але в давнину вони були, звичайно, багато вище, повідомляє The Times.

Датований третім тисячоліттям до нашої ери «собор» розташований на мисі Бродгар (Ness of Brodgar). Довкола нього знайдені мощена доріжка, можливо, слугувала чимось на зразок лабіринту, який потрібно було здолати, перш ніж наблизитися до «святая святих», приміщення, що нагадує хрест. Усередині «святая святих» археологи знайшли кам`яні предмети — меблі і якісь «мистецькі об’єкти ».

«Собор», найбільша споруда такого роду на всій півночі Шотландії знаходиться між двома іншими знаменитими неолітичними пам`ятками Мейнленда: довкруги Бродгара (ряд вертикально поставлених каменів) і мегалітамі Стеннеса (комплексом з іншого різновиду великих каменів). Там же недалеко знаходиться відоме неолітичне поселення Скара-Брей. Всі ці пам`ятники об`єднані в єдиний комплекс, що охороняється ЮНЕСКО.

Відео дня