Сенсаційну знахідку вдалося зробити археологам з міста Познань (Великопольське воєводство). Після 10 років пошуків їм нарешті вдалося виявити фундамент каплиці, з якою, як вважають історики почалося поширення християнства в Польщі, - повідомляє Християнський Мегапортал invictory.

Розкопки велися в історичній частині Познані, яка називається Острів Тумськи і яка нині є релігійним центром Познані через велику кількість костелів, розташованих там.

Літописи зберегли відомості про те, що християнство в Польщі почав поширювати в Х столітті король Мешек I, дружина якого Домбрувка сама була християнкою. Резиденцією королівської пари був Острів Тумськи, де у короля і королеви була своя каплиця. Там вони молилися ще до того як християнство було визнане в Польщі офіційною релігією.

Відео дня

Протягом десяти років у пошуках каплиці метр за метром археологи перекопували Острів Тумськи вздовж і поперек. Спочатку вони виявили під землею залишок стіни древнього костелу завдовжки в 14 метрів і передбачили, що каплиця повинна розташовуватися десь неподалік. Припущення справдилися.

Поки від грунту розчищено лише 10 квадратних метрів, включаючи вівтар, від спільного майдану каплиці, де молилися Мешек I і Домбрувка.

Археологи вже з`ясували, що каплиця була побудована в дороманському стилі, і сподіваються, що після закінчення розкопок вони зуміють відновити її зовнішній вигляд.