Духовенство особливу увагу приділило питанню супроводу змішаних мусульмансько-християнських подружніх пар / radiovaticana.va

На запрошення місцевого архиєпископа Анжело Массафри, від 7 до 9 лютого у місті Шкодері, в Албанії, відбувалася V Зустріч представників європейських єпископатів, що відповідають за стосунки з ісламом, яка проходила під егідою Ради Єпископських Конференцій Європи.

Протягом трьох днів делегати розглянули постать мусульманського віруючого та обговорили деякі душпастирські питання, повідомляє «Радіо Ватикану».

У підсумковому комюніке РЄКЄ зазначається, що Церква в Європі на різних рівнях – академічному, релігійному, соціальному, догматичному, юридичному й духовному – заанґажована в діалог з різними мусульманськими спільнотами. Обмін досвідом виявляє, що європейський іслам представляється в множині: багато мусульманських громад, різноманітність яких становить для християн виклик. Таким чином, пройдений досі шлях, аби стати ефективним сьогодні, вимагає прислухатися також і до взаємного релігійного досвіду.

Відео дня

Учасники зустрічі познайомилися в Албанії з дійсністю, в якій різні релігійні громади живуть у конструктивній гармонії. Жорстокий досвід тоталітарного режиму привів до зближення між всіма віруючими, завдяки якому визріло велике відчуття толерантності та пошани між віруючими різних релігій.

Далі учасники розглянули три душпастирські сфери, які стосуються стосунків з мусульманами. Першою було представлення шляху катехуменату для вихідців із мусульманського середовища, які просять про Хрищення. Другим аспектом було поглиблення духовного досвіду.

Врешті, був представлений французький досвід супроводу змішаних мусульмансько-християнських подружніх пар, які самі в собі є місцем міжрелігійного діалогу та становлять виклик для душпастирства. В дійсності, існує необхідність персоналізованого супроводу таких сімей, зокрема в тому, що стосується релігійного виховання дітей, та навчання подружньої пари відповідальній любові.