На міжнародній конференції про майно жертв Холокосту, яка завершує роботу в Празі, оголошено, що Ватикан відкриє свої архіви періоду Другої світової війни. Про це, за повідомленням видання Мир религии з посиланням на ІТАР-ТАРС, заявив журналістам один з організаторів форуму, керівник американської делегації Стюард Айзенстат.

"Ватикан на цій конференції надав мені можливість повідомити, що відкриє свої архіви періоду війни. За оцінкою представників Ватикану, цей процес може тривати біля шести років", – сказав він.

Американський дипломат також озвучив дані комісії швейцарських банків від 1939 року, згідно з якими на той період гітлерівцями було викрадено у представників єврейського народу коштів на суму 15 млрд. доларів. Крім того, фашисти забрали 600 тис. творів мистецтва.

Відео дня

Учасники конференції ухвалили рішення про необхідність відкриття також інших архівів, в яких може міститися будь-яка інформація про Холокост. Для збору і систематизації отриманих даних у Чехії буде створено спеціальний Терезінський інститут, який стане єдиним інформаційним центром з проблем Холокосту і буде доступний для всіх.

Учасники форуму узгодили текст підсумкового документа, що отримав назву "Терезінська декларація".

"Терезінська декларація" буде сьогодні підписана 46 країнами-учасниками конференції в місті Терезін (Північна Чехія), де в роки Другої світової війни містився один із найбільших німецьких концентраційних таборів.