Реклама з персонажами Ісуса і Марії / blagovest-info.ru

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) у Страсбурзі оголосив, що Литва безпідставно обмежила рекламу одягу з персонажами Іісуса та Марії.

Як повідомляє "Благовіст-Інфо", судді констатували, що литовські відомства «віддали абсолютне право першості захисту прав віруючих, але належним чином не взяли до уваги право заявників на свободу самовираження».

Нагадаємо, персонажами рекламної компанії одягу дизайнера Робертаса Калинкинаса восени 2012 року стали молодий довговолосий чоловік і жінка в білому вбранні. Поряд з цими персонажами були такі репліки: «Іісус, які у тебе штани!», «Марія, люба, яке плаття!» та «Іісус, Марія, у що вони одягнені!».

Відео дня

Держінспекція з непродовольчих товарів, до якої надійшла скарга, оштрафувала творців реклами, а литовські суди констатували, що реклама явно йде врозріз з діючими в суспільстві моральними установками.

ЄСПЛ представив іншу оцінку - на його погляд, «реклама зовні не виглядає занадто образливою або святотатственною», вона також не розпалює ворожнечу за релігійною ознакою. Калинкинас оприлюднив рішення суду. Він запевняв, що метою реклами не була образа віруючих.

«Рішення сприятливе, і воно нас радує, але ні тоді, ні тепер я не хочу висміяти або образити людей, які поважають ту чи іншу релігію», - сказав дизайнер.

Держслужба захисту прав споживачів Литви (ГСЗПП) обіцяє взяти до уваги рішення ЄСПЛ у Страсбурзі про те, що Литва безпідставно обмежила рекламу одягу з персонажами Іісуса та Марії.

Представляв у судах Єпископську конференцію Литви адвокат Зігмас Гаралявичюс. Він сказав, що після рішення ЄСПЛ доведеться краще аргументувати, чому знущання над релігійними символами в Литві неприйнятні.

«Відомствам доведеться краще артикулювати, чому в Литві це важливо, чому люди цим незадоволені», - сказав юрист. За його словами, результат цієї справи не означає, що «релігійні символи можна буде використовувати, як хочеться, і в будь-якому контексті».