Норми закону можуть широко трактувати такі поняття, як

Католицькі єпископи Австралії висловили стурбованість тим, що закони, прийняті нещодавно у країні, змусять членів Церкви зареєструватися у якості іноагентів. Як повідомляє "Благовіст-інфо" з посиланням на BBC, минулого  місяця в Австралії був прийнятий ряд законів, покликаних обмежити іноземний вплив у політиці.

В уряді заявили, що ці зміни, які все ще обговорюються парламентом, повинні сприяти прозорості у політиці та захисту інтересів Австралії.

Представники Католицької Церкви заявили, що формулювання нових законів носять надто загальний характер і можуть використовуватися для того, щоб перешкоджати проповідуванню релігійних поглядів і благодійній роботі Церкви. "Католики - це послідовники Христа, а не агенти іноземного уряду", - заявив єпископ міста Тувумба Роберт Макгакин.

Відео дня

Нові закони накладають заборону на пожертвування на політичні цілі з-за кордону і зобов'язують лобістів розкрити усі зв'язки за кордоном, внісши їх до державного реєстру. Відмова від цього буде вважатися злочином. Крім того, законодавство розширює поняття шпигунства: шпигунами будуть вважатися як ті, хто ділиться засекреченою інформацією без дозволу, так і ті, хто отримує її.

Конференція австралійських католицьких єпископів визнала, що закон не спрямований безпосередньо проти католиків, але його норми і такі поняття, як "іноземний голова" і "комунікативна діяльність", можуть трактуватися дуже широко". Як заявив єпископ Макгакин, ті, хто сповідують католицьку віру у цьому випадку можуть розглядатися як агенти Ватикану. "Кожного проповідника католицької віри можуть зобов'язати зареєструватися в особливому реєстрі. Якщо врахувати, що католики становлять понад 20% населення Австралії, то реєстр буде досить великий", - заявив він парламентської комісії 29 січня.

Стурбованість новими порядками висловили також ЗМІ, юристи та інші організації. Так, в австралійському центрі із захисту прав людини заявили, що нові заходи будуть обтяжливими для благодійних і некомерційних організацій.

"Багато хто з них просто відмовляться від виборного порядку, щоб не звітувати про роботу, і це не кращим чином позначиться на демократії у країні", - заявив глава організації Х'ю де Кретцер. У Юридичній раді Австралії заявили, що всеосяжність нового закону заморозить діалог із суспільством.