Жителі Пльзеня будують здогадки, хто і навіщо встановив незвичайні арт-об'єкти / Скріншот відео iDNES

Жителі чеського міста Пльзень продовжують гадати, з чим пов'язана поява незвичайних скульптур біля стін декількох культурних об'єктів.

Як повідомляє "Інформ Прага", на початку січня були встановлені металеві руки біля входу в собор святого Варфоломія, а кілька днів тому історія отримала продовження: біля стін Великої синагоги з'явилися п'ять скульптур у вигляді людських ступень, а біля входу у Великий театр – та ж кількість скульптур у формі рота.

Невідомим залишається не лише їх автор, але і його мотиви.

Відео дня

«Я припускав, що одними руками справа не обмежиться і буде продовження. Тільки от не знаю, як саме. Симпатично, що ці твори не є кричущими, і автор не намагається якось шокувати глядача. Тут є загадка, і це дуже добре. Не пригадаю нічого подібного у нашому місті. Ймовірно, за скульптурами стоять якісь романтики», - розповів порталу iDNES відомий архітектор Ян Соукуп.

Разом з тим в соцмережах розгорілися суперечки про сенс дивних скульптур. Деякі користувачі пов'язали появу металевих рук з тим фактом, що раніше на площі, де сьогодні розташований собор, було кладовище. Інші коментатори звернули увагу, що час появи ступень біля синагоги співпав з датою насильницької відправки євреїв у концтабори Терезин.

Влада міста ніяк не коментує ситуацію. Однак, оскільки скульптури досі не демонтували, можна припустити, що мерія знає, що відбувається.