Церква Святого Петра, Сендвіч. Сільська церква дзвонила в дзвони протягом 900 років протягом дня і ночі / christiantoday.com

У Британії громадяни, що скаржаться на церковний дзвін, здобули ряд тимчасових перемог у судах, але потім все ж програли: новий закон захистить багатовікову традицію і право храмів на дзвін. Тепер храмам вже не доведеться судитися із місцевими жителями за позовами про порушення їх спокою в окрузі дзвоном, повідомляє "Седмиця" з посиланням на christiantoday.

Новий закон про порядок забудови і відповідні будівельні норми захистять храми і виключать можливості для позовів. Раніше багатьом храмам доводилося накладати різного роду обмеження на дзвін у виконання рішень судів за позовами незадоволених з числа нових поселенців.

Нові законодавчі норми свідчать про те, що уряд «виступв на захист церков», за словами представників міністерств, і це означає, що вікариям більше не доведеться рахуватися із «необґрунтованими обмеженнями, що накладаються на богослужбову діяльність через зміни у забудові прилеглих територій», тобто через появу нових житлових та офісних будинків поблизу храмів.

Відео дня

"Ми вітаємо ці нові норми у законодавстві, які гарантують нам усім, що традиційні і звичні дзвони будуть і далі супроводжувати нас у житті" – говорить Беркі Кларк (Becky Clark), директор служби храмів і соборів Англіканської церкви.

Зміни стосуються не тільки храмових служб, але і діяльності музичних і розважальних закладів. За словами секретаря міністерства житлового будівництва Саїда Джавіда (Sajid Javid), склалася «порочна» практика примусу храмів і розважальних закладів до обмежень і витрат на догоду мешканцям різних новобудов, зведених по сусідству із ними.

"Я завжди вважав, що така ситуація є несправедливою, коли давно існуючі храми і музичні заклади змушені поступатися вимогам новоселів щодо обмеження шуму на своїй історичній території та нести тягар витрат через  ці новобудови, до яких вони не мають жодного відношення", – зазначив Джавід.

Одним із храмів, постраждалих від судових позовів, був храм Святого Петра у місті Сендвіч – його дзвони замовкли після того, як купка незадоволених новоселів подала скаргу до суду на «неприпустимий рівень шуму». У відповідь у місті виник цілий рух під гаслом «Врятуймо нашу дзвіницю», причому опитування городян, проведене місцевою соціологічною службою, показав, що 85 відсотків місцевих жителів хочуть і далі чути дзвони.