На конференції

У Каїрі пройшла міжнародна конференція «На підтримку Єрусалима» за участю президентів Єгипту Абдель Фаттаха Ас-Сісі і Палестини Махмуда Аббаса, а також понад 300 представників трьох релігій (християнства, ісламу та іудаїзму) і високопоставлених державно-політичних діячів країн Близького Сходу. Про це повідомляє "Благовіст-інфо".

Обговорення навколо питання Єрусалима, після визнання його на початку грудня 2017 року президентом США Дональдом Трампом столицею Ізраїлю, були організовані ісламським університетом «Аль-Азхар».

У перший день конференції, 17 січня, на ній виступив Кілікійський вірменський Католикос Арам I, який представив 7 пунктів розгляду Єрусалима як міста трьох релігій – християнства, мусульманства та іудаїзму, і вказав на необхідність припинити політичну эристику навколо Святого граду.

Відео дня

Католикос підкреслив, що після захоплення Ізраїлем Єрусалима з міста масово почали емігрувати християни і мусульмани. «Ізраїль всупереч міжнародному праву проігнорував рішення ООН. Цю обставину слід нагадати світовій спільноті», – сказав Католікос, додавши, що одностороннє рішення Ізраїлю не сприяло миру і поставило під питання співіснування християн і мусульман.

«Будь-який політизований підхід до Єрусалима ще більше посилює існуючу в людей тривогу. Саме тому вкрай необхідно деполітизувати питання навколо Єрусалима, розглядаючи його як столицю трьох релігій та адміністративного центру Палестини», – сказав Арам I, підкресливши, що після заяви президента Трампа, світовому співтовариству вкрай необхідно відмовитися від політичних заяв щодо Єрусалима і залишатися на позиції, яка була історично встановлена.

У Кілікійському Католікосаті повідомили також, що Арам I зустрівся і обговорив коло питань з головами присутніх на конференції деяких близькосхідних країн, а також послами Вірменії та Лівану в Єгипті. 19 січня Арам I зустрівся з коптським Патріархом Тавадросом II і Патріархом Маронітської Католицької Церкви Бешарой Бутросом ар-Раї, з якими обговорив питання співпраці Церков на Близькому Сході.