Мечеті вперше підключені до процесу примусової передплати / rus.ozodlik.org

Парафіян мечетей в Узбекистані просять підписатися на періодичні видання. Як повідомляє «Озодлик», доручення про збір грошей на підписку надійшло від Духовного управління мусульман Узбекистану.

Прихожан мечеті «Ескі ковунчи» в Янгиюльському районі Ташкентської області просять підписатися на періодичні державні видання.

– Імам мечеті просить мусульман підписатися на місцеві видання. Нас просять заплатити 30-60 тисяч (3-6 доларів) і підписатися на газети, які ніхто не читає. За словами імама, якщо ми не підпишемося на ці видання, то нашу мечеть закриють, – розповів місцевий житель Шарифжон

Відео дня

Крім того, за його словами, прихожан янгиюльської мечеті примушують купити нову книгу муфтія Узбекистану Усманхана Алімова під назвою «Тафсири Ірфон», яка коштує 50 тисяч сумів (6,5 доларів) і книгу «Заповіти пророка Мухаммеда».

Імам мечеті «Ескі ковунчи» Бахадир Мадумаров у розмові з репортером «Озодлика» заявив, що розповідав парафіянам про передплату на періодичні видання та книги муфтія. При цьому він додав, що його слова носили виключно рекомендаційний характер.

– Ми лише виконуємо агітаційну роботу. Оголошуємо мусульманам про підписку на такі видання, як «Халк сузі» («Народне слово»), «Хидоят» та «Іслом нурі». Ми нікого не примушували на підписку. Просто прочитали деякі красиві фрази із цієї книги і рекомендували їм прочитати її, – сказав імам мечеті «Ескі ковунчи» Бахадир Мадумаров.

За повідомленнями джерел «Озодлика» в Узбекистані у мечетях примусова передплата на державні газети і журнали у самому розпалі. Імам однієї з мечетей у місті Хіва розповів про те, що Духовне управління мусульман Узбекистану доручило їм агітувати парафіян мечеті виписувати державну і проурядову пресу.

– Ми повинні виконати план по передплаті на суму 1 мільйон 300 тисяч сумів. Тому зараз збираємо гроші з прихожан мечеті. Якщо цих грошей не вистачить для виконання плану, то ми додамо до них гроші, що надійшли у нашу мечеть у якості пожертвувань, – сказав імам хивинської мечеті.

В Узбекистані примусова підписка на видання, які не змогли знайти свою аудиторію, спостерігається вже не перший рік. Однак мечеті вперше підключені до процесу примусової підписки громадян на окремі державні друковані видання.

– У нас люди звикли слухатися імамів. Тому влада користується імамами, щоб ті примушували громадян під різними приводами підписуватися на газети та журнали, які не користуються успіхом серед читачів. Наші імами, забувши про свої прямі обов'язки, перетворилися на листонош, – сказав житель Янгиюльського району Шарифжон.

У Духовному управлінні мусульман Узбекистану відмовилися коментувати цю тему.