Монастирський комплекс Давид Гареджі / Православие.Ru

Повітряно-канатні дороги шахтарського міста Чіатура і середньовічний монастирський комплекс Давид Гареджі увійшли до фінального списку пам'яток Europa Nostra («Європа Ностра»), що знаходяться під загрозою. Про це на брифінгу 16 січня повідомив міністр культури і спорту Грузії Михайло Гіоргадзе, повідомляє "Благовіст-Інфо".

Грузинські об'єкти ввійшли в «Програму семи пам'яток, що перебувають під особливою загрозою» серед інших 12-ти фіналістів – пам'ятників з Австрії, Італії, Іспанії, Великобританії, Румунії, Туреччині та Албанії.

Остаточний перелік фіналістів, в який увійде сім пам'яток, буде відомий у березні 2018 року.

Відео дня

У міністерстві зазначають, що включення канатних доріг Чіатура у фінальний список авторитетної організації є безпрецедентним випадком в історії індустріальних пам'яток Грузії.

Що стосується Давида-Гареджі, то цей монастирський комплекс, як найважливіший національний пам'ятник, з 2017 року знаходиться в основному переліку об'єктів всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО, повідомляють Новини-Грузія.

Europa Nostra — всеєвропейська федерація асоціацій, створена в 1963 році з метою популяризації та захисту культурної спадщини та природного середовища Європи. Федерація зі штаб-квартирою в Гаазі складається з 250 недержавних організацій, що працюють в 45 європейських державах. Europa Nostra співпрацює з такими великими установами, як ЄС, Рада Європи та ЮНЕСКО.

«Європа Ностра» запустила «Програму семи пам'яток, що знаходяться в найбільшій небезпеці» у січні 2013 року спільно з Інститутом Європейського Інвестиційного Банку як основного партнера та Банком розвитку Ради Європи в якості асоційованого партнера. Її мета – координація процесу зі збереження та подальшого використання пам'яток. «Програмі семи пам'яток, що знаходяться в найбільшій небезпеці» сприяє програма Європейського Союзу «Творча Європа».

«Програма семи пам'яток, що перебувають під особливою загрозою» ставить за мету мобілізацію сил на місцевому, національному та міжнародному рівнях, для прискорення реставраційних дій на пам'ятках особливого значення.

Як відзначають в міністерстві культури, за підсумками програми «Європа Ностра» група експертів організації розробить детальні експертні рекомендації та план дій. Номінація також стає унікальним шансом для пошуку джерел приватного та публічного фінансування в масштабах Європи і серед міжнародних фондів.