Гелатський монастир увійшов у список об'єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО / sputnik-georgia.com

Публікація громадянського активіста допомогла врятувати фрески апсиди Гелатського монастиря від пошкодження: освітлення, яке завдавало їй шкоду, прибрали. Про це повідомляє "Sputnik Грузія" з посиланням на Національне агентство з питань охорони культурної спадщини Грузії.

Користувач Nikoloz Nikolozishvili 7 січня у публічній групі "Історики мистецтва" соціальної мережі Facebook опублікував фото, де видно, як освітлювальний прилад пошкоджує фреску головного монастиря Гелаті. В Агентстві з охорони культурної спадщини Грузії одразу відреагували на цей факт і зі згоди місцевої єпархії зняли освітлення.

"Національне агентство з питань охорони культурної спадщини Грузії вітає кожну ініціативу, яка стосується порятунку і турботи про нашу культурну спадщину і підштовхує нас до реагування. Ми хочемо переконати суспільство, що Агентство готове до відповідного реагування на порушення будь-якого типу і постійно відкрито для співпраці із громадськістю", — йдеться у повідомленні організації.

Відео дня

Агентство також подякувало за своєчасну реакцію громадянського активіста.

Гелатський монастир Богородиці поблизу Кутаїсі (регіон Імереті) — найбільш значний середньовічний монастир у Грузії, центр церковного та культурного життя Грузії. Гелатський монастир разом із Кафедральним храмом Баграта увійшов до списку об'єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО у 1994 році.