Грузинська церква вважає розповсюджувачів наркотиків злочином перед нацією / sputnik-georgia.ru

Патріархія Грузії виступає за те, щоб розгляд законопроекту про декриміналізацію легких наркотиків було припинено у парламенті країни, і вимагає узгодити ряд пунктів із цього питання. Про це сказано у заяві, опублікованій на сайті патріархії, повідомляє РИА Новости.

У парламенті Грузії розглядається законопроект про використання легких наркотичних засобів, ініційований Національною платформою наркополітики, у якій об'єднана 41 неурядова організація. Пакет поправок передбачає звільнення від кримінальної відповідальності за використання наркотиків з метою особистого споживання та зберігання у малих кількостях.

Комітет з охорони здоров'я 27 грудня підтримав законопроект у першому слуханні. При цьому у правлячій партії "Грузинська мрія" немає консенсусу з цього питання, саме тому обговорення цього законодавчого пакету затягується.

Відео дня

У грудні конституційний суд Грузії задовольнив позов представника партії "Гірчі", який вимагав скасування кримінального покарання за повторне вживання марихуани, тобто її декриміналізації. Згідно з рішенням суду, вживання марихуани не буде вважатися кримінальним злочином і не стане потрапляти під статтю 273 КК Грузії — "Незаконні виготовлення, придбання, зберігання у невеликих обсягах для особистого користування або незаконне споживання без призначення лікаря наркотичних засобів, їх аналогів або прекурсорів".

"Хочемо додатково заявити, що ми вважали і вважаємо застосування наркотиків важким гріхом, однак патріархія Грузії ніколи не підтримувала і не підтримує обрання арешту щодо осіб, хворих на наркоманію. При цьому, до того, як зазначене здійсниться, на нашу думку, необхідно своєчасно вирішити ряд питань", — сказано у заяві патріархії.

Грузинська Церква вважає, що необхідно ввести додаткові регуляції стосовно розповсюджувачів наркотиків, оскільки "це є злочином перед нацією"; важливо захистити сім'ї та дітей від шкідливого впливу наркозалежних людей; потрібно активно підключити ЗМІ з метою поширення інформації про важливість дотримуватися здорового способу життя.

Патріархія Грузії вважає, що держструктури на даному етапі не готові проконтролювати можливі негативні тенденції і усім відомствам необхідно представити своє бачення із цього питання. У заяві зазначено, що в країні немає таких реабілітаційних центрів, в яких у наркозалежних людей буде повноцінна можливість виправитися.

Грузинська патріархія виступає за те, щоб це питання було широко розглянуто за участю спільноти, керівництва, психологів, лікарів, правозахисників, юристів, представників Церкви, журналістів, освітян та правоохоронців.