false

Жителька іспанського муніципалітету Роперуэлос-дель-Парамо (автономне співтовариство Кастилія-і-Леон) Роса Марія де Катно Фернандес знайшла в купленому на Новий рік "пирозі волхвів" чек на €9 тис.

Як повідомляє ТАСС, кондитерська фабрика "Conrado" з іспанського населеного пункту Ла-Баньеса напередодні свят сховала такий незвичайний подарунок в одному з сотень десертів, які надійшли в продаж 2 січня. Удача посміхнулася підданій королівства з Роперуэлос-дель-Парамо, де проживають менше тисячі чоловік.

Як повідомило агентство Europa Press, де Катно Фернандес придбала три "пирога волхвів", які іспанці традиційно їдять 6 січня в день Богоявлення. Два десерта жінка подарувала, а собі залишила лише один - середнього розміру зі збитими вершками. Саме в ньому вона виявила заповітні €9 тис.

Відео дня

Вперше ідея ховати в пирогах грошові винагороди прийшла в голову власникам "Conrado" в 2009 році, коли кондитери вирішили здивувати покупців сюрпризом в €500. Слідом за цим з кожним роком сума ставала все більшою.

Традиція готувати на Богоявлення "пиріг волхвів" бере початок у XIII-XIV століттях. У цей день католики згадують одну з ключових подій в історії Нового Завіту поклоніння волхвів новонародженому Іісусу. У піренейському королівстві на Богоявлення прийнято дарувати подарунки, як би відтворюючи тим самим сцену принесення волхвами своїх дарів.

В Іспанії цей десерт має форму корони, оздобленою "дорогоцінним камінням" з яскравих фруктів. Залежно від смакових уподобань пиріг може бути виготовлений як з кремом, так і без начинки. Але головною "родзинкою" десерту є сюрприз, захований всередині. Традиційно це був боб, який символізував достаток. У наш час найчастіше кондитери кладуть у десерт маленькі фігурки волхвів, Іісуса чи монетки.

У день Богоявлення іспанці ділять пиріг на частини в залежності від числа присутніх за столом. Вважається, що людину, якій дістався шматок, де захований сюрприз чекає вдалий рік.