В костелі на півночі Польщі виявлений скарб золотих монет і коштовних предметів з золота / tvn24.pl

У готичному римо-католицькому костелі святих Мартіна і Миколи (друга половина XV ст.) – кафедральному соборі та найдавнішому храмі міста Бидгощ на півночі Польщі – виявлено скарб – близько півтисячі золотих монет і 200 предметів із золота. Про це повідомляє "Седмиця" з посиланням на інтернет-видання tvn24.pl.

Скарб, який був захований в костелі близько 1652 року, в період вторгнення шведів у Польщу (т. зв. «Потоп»), наразі оцінюється в кілька мільйонів злотих (понад мільйон доларів США).

«На глибині близько 10 см під підлогою ми знайшли близько 700 артефактів. Там було 480 монет і 200 золотих предметів, зокрема – персні, брошки, хрестики, намиста», – повідомив археолог Роберт Гроховський.

Відео дня

За словами археолога, скарб був захований у дерев'яній скрині, який за чотири століття згнив. Проте всі знайдені предмети, завдяки тривалому перебуванню в скрині, збереглися в дуже хорошому стані.

Серед знайдених предметів – рідкісні монети XVI-XVII століть, що були викарбувані на територіях сучасних Польщі, Австрії, Голландії та Німеччини.

Наразі польські археологи та історики ретельно вивчають монети, з'ясовуючи, кому вони могли належати на момент приховування скарбу. Надалі, як очікується, монети та золоті предмети будуть передані в музей «Європейський центр грошей» в місті Бидгощ.