/ sedmitza.ru

На запрошення парафіяльної ради болгарської громади Стамбула Константинопольський Патріарх Варфоломій і Патріарх Болгарський Неофіт 7 січня очолили освячення болгарської церкви Святого первомученика Стефана — т. зв. "Залізної церкви", розташованої у стамбульському кварталі Фанар, на березі бухти Золотий Ріг. Про це повідомляє "Седмиця" з посиланням на офіційний сайт Болгарської Православної Церкви.

/ sedmitza.ru

Нещодавно церква була повністю відновлена за рахунок турецького та болгарського урядів. Реставрація храму, яка розпочалася сім років тому, у цілому обійшлася в 16 млн. доларів.

Після закінчення богослужіння Патріарх Варфоломій звершив велике водосвяття.

Відео дня

У своєму слові Предстоятель Константинопольської Православної Церкви згадав про історичні відносинах між Константинопольською та Болгарською Церквами. Він також зазначив, що у стамбульському кварталі Фанар протягом тривалого часу розташовуються як резиденція Патріарха Константинопольського, так і болгарська православна парафія. Патріарх Варфоломій у своєму слові висловив подяку тим, хто сприяв реставрації та реконструкції "Залізної церкви".

Церква св. Стефана — один із рідкісних зразків церков, побудованих цілком із заліза. Церква зіграла величезну роль у болгарській національній та церковній історії. Ділянка, на якій побудований храм, був переданий болгарської громади у середині XIX ст.

Нинішня будівля "Залізної церкви" була закладена у 1892 р. екзархом Болгарським Йосипом I. Будівництво церкви було завершене влітку 1896 р. 6 дзвонів для 40-метрової дзвіниці храму були виготовлені у Росії — на фабриці Оловянишикова у Ярославлі (до теперішнього часу збереглися два з них).

Храм був закритий після приходу до влади у Туреччині Кемаля Ататюрка. 27 грудня 2010 р. у день пам'яті св. архідиякона і первомученика Стефана (за н. стилем), у "Залізній церкві" вперше після довгої перерви пройшло богослужіння. Влітку 2012 р. церква була повернена болгарській громаді.