Подія стала знаковою для міжконфесійних відносин / katolik.life

У Білорусі вперше символ Різдва Христового перейшов від католиків до православних. Ця подія стала знаковою в історії міжконфесійних відносин, повідомляє katolik.life.

Напередодні Різдва Христового, яке православні віруючі святкують 7 січня, у Свято-Петро-Павлівський собор Гомеля був доставлений вогонь із Вифлеєму - місця земного Народження Іісуса Христа. Цю подію можна назвати знаковою в історії міжконфесійних відносин не тільки Гомеля, але і всієї Білорусі, оскільки вперше відбулася передача символу Різдва православним від католиків, які відзначали свято раніше - 25 грудня. До цього дня Вифлеємський вогонь доставили в Гомель католицькі скаути. Вони ж і передали символ Різдва православним віруючим.

Це сталося увечері 6 січня, коли у Православній Церкві відзначали Різдвяний святвечір, а у Католицькій - навечір'я Богоявлення і Хрещення Господнього. У соборі починалося всенічне бдіння напередодні Різдва Христового. Біля воріт храму дівчат-скауток, які ходою пройшли до головного православного храму Гомеля, зустрічав єпископ Гомельський і Жлобинський Стефан у супроводі духовенства та мирян. Преосвященний Стефан запалив свічки від лампадки скаутів і урочисто вніс Вифлеємський вогонь у собор, а скаутів привітав з Різдвом і передав солодкі подарунки.

Відео дня
вогонь з Вифлеєму скаути привезли до Спасо-Преображенський храм Гомеля / katolik.life

У той же святковий вечір вогонь із Вифлеєму скаути привезли до Спасо-Преображенського храму Гомеля. Настоятель - протоієрей Олег Кострома, голова Інформаційного відділу Гомельської єпархії запросив скаутів у храм, подякував їм, побажав здоров'я і міцності духу.

"Завдяки таким проектам стає очевидно: неважливо, хто ти, яке місце посідаєш у суспільстві, католик ти чи православний, але любов Христа повинна жити у наших серцях і об'єднувати всіх нас", - сказав отець Олег.

Потім гостей запросили на чаювання, під час якого за загальним столом зігрілися не тільки тіла, але і душі православної і католицької молоді.

"Нам дуже приємно ділитися радістю з нашими братами-православними, які святкують Різдво Христове. Нам дуже радісно, що ми змогли передати цей символ Різдва, який нагадує нам про любов Ісуса Христа, яка об'єднує всіх нас", - зазначив настоятель гомельської римсько-католицької парафії отець Юрій Воронко.