/ піа.ГЕ

У монастирі Дзвелі (Старий) Шуамта починаються підготовчі роботи до проведення археологічних досліджень. Про це повідомляє "Благовіст-інфо" з посиланням на Ріа.ge.

Монастир Дзвелі Шуамта (розташований у кахетинському селищі Шуамта, недалеко від Телаві) являє собою ансамбль з кількох старовинних церков. - Мала церква, що стоїть на передньому плані, датується V століттям, інші дві – велика і мала купольні церкви - VII століттям. Велика церква дуже схожа на мцхетский храм Джварі. У церквах збереглися розписи ХІІ століття.

Роботи здійснюються Фондом Дзвелі Шуамта» компанії RMG, згідно з договором, підписаним названою компанією з Національним агентством захисту культурної спадщини та Алавердской єпархією.

Відео дня

У рамках робіт, що починаються на території монастирського комплексу, фонд забезпечить складання схеми виявлених об'єктів, що підлягають археологічному дослідженню і надасть вимірювальні дані окремих ділянок, що представляють науковий інтерес; фотографічну і графічну фіксацію виявлених археологічних шарів.

Зазначені роботи фонд повинен завершити навесні 2018 року. Зі свого боку, НАЗКС і Алавердська єпархія будуть здійснювати спостереження за ходом робіт.

На першому (попередньому) етапі RMG виділяє на проведення робіт 25 000 ларі (1 USD = 2.52993 GEL).

10 грудня 2017 року між НАЗКС, Патріархією Грузії і компанією RMG був укладений договір про співробітництво. Згідно із цим договором, RMG долучилася до процесу реабілітації монастирів Фитарети, Болнисский Сиони, Сатхе, Нікоррцмінда, Алаверди, Шуамта і городища Самшвилде.

На реабілітацію цих пам'яток культури національного значення компанія RMG протягом 2018-2021 року виділить до 2 мільйонів ларі. Зазначена ініціатива виходить від самої компанії і ставить метою реабілітацію пам'яток культурної спадщини Грузії та їх збереження для майбутніх поколінь.