Ілюстративне фото / Scanpix

Уряд Естонії на засіданні в четвер вирішив виділити діючим в країні Церквам 8,2 млн. євро.

Естонська євангелічно-лютеранська церква (ЕЕЛЦ) отримає 6,8 млн. євро, 1,4 млн. євро виділено Естонській Апостольській Православній Церкві Константинопольського патріархату (ЕАПЦ КП), повідомляє «Благовіст-Інфо».

«Кошти виділені як дотація для компенсації Церквам матеріального збитку, отриманого в ході війни та окупації. Уряд і Церкви досягли домовленості, що з наданням дотації Церкви відмовляться від колишніх майнових суперечок», - сказав на прес-конференції уряду міністр державного управління Яак Ааб.

Відео дня

ЕЕЛЦ має намір на отримані гроші відреставрувати Домську церква в Талліні, побудувати і відреставрувати ряд культових споруд, а також інвестувати в громадську діяльність.

ЕАПЦ КП планує продовжити будівництво вже діючого жіночого монастиря на острові Сааремаа та побудувати чоловічий монастир.

Водночас депутат парламенту від провідної правлячої Партії центру Хеймар Ленк розповів в четвер Естонському радіо, що за виділенням коштів Православної Церкви Константинопольського патріархату стоїть бажання уряду компенсувати втрату Печерського монастиря в Псковській області. До Другої світової війни територія, на якій він стоїть, належала Естонській республіці.

«Наскільки мені відомо, це (виділення коштів) задумано для компенсації Печерському монастирю, який залишився по той бік кордону. Але виникає питання: якщо ми даємо гроші для однієї Православної Церкви, то чому ми не даємо і Православній церкві Московського патріархату. Усі вони постраждали у війні», - нагадав парламентарій.