/ religionnews.com

Християнські різьбярі по дереву у Вифлеємі все ще зберігають давні традиції Святої Землі, але через загострення ситуації і скорочення потоку паломників і туристів багато з них змушені їхати. Про це повідомляє "Седмиця" з посиланням на religionnews.

/ religionnews.com

У самому Вифлеємі і в околицях цього глибоко шанованого християнами всього світу місця Різдва Христового діє кілька десятків майстерень різьби по дереву. Майстри в них ріжуть з оливкового дерева хрестики, вервиці, статуетки, чаші і сценки Різдва Христового, і в деяких сім'ях майстерність передається від батька до сина вже майже два тисячоліття.

Один з майстрів-різьбярів по імені Гьякаман (Giacaman), глибоко віруючий католик, повернувся сім років тому у Вифлеєм, місто змішаного християнсько-мусульманського населення, щоб продовжити справу своїх предків.

Відео дня

«Я не міг дозволити нашій сімейній справі зачахнути після відходу від справ мого батька, – каже Гьякаман. – Насамперед, я керувався своєю вірою. Тут залишилося так мало християн, що кожен з нас важливий для життя громади. Але повернувся ще й тому, що майстерня була створена моїми предками, і чоловіки у нашому роді завжди тяжко працювали в ній, заробляючи собі на хліб».

/ religionnews.com

Махмуд Хавари (Mahmoud Hawari), директор Палестинського музею на західному березі Йордану, каже, що ремесло різьбярів по дереву виникло серед християнського населення Святої Землі і Віфлеєму приблизно у четвертому столітті, в часи Візантійської імперії.

«Цей вид мистецтва з його традиціями складався два тисячоліття, – каже Хавари. – Його можна вважати частиною національної культурної спадщини Палестини і важливою складовою економіки цієї місцевості». За його словами, віфлеємські різьбярі прославилися своїм мистецтвом ще у стародавньому світі, але справжній розквіт почався в кінці 19 століття, коли у Святу Землю хлинув потік паломників і туристів.

«З тих пір місцеві майстри сформували свої стилі, композиції на сюжети з життя Ісуса, свої художні мотиви, які стали розпізнавальним знаком їх високого мистецтва», – говорить Хавари.

Багато із цих майстрів, серед яких зустрічаються і мусульмани, широко прославилися у всьому світі завдяки високохудожнім статуеткам Богоматері з Немовлям і сценок Різдва Христового. Деякі з них зовсім крихітні і уміщаються на долоні, а інші настільки великі, що можуть використовуватися для прикраси соборів.