В Ізраїлі знайшли руїни візантійського монастиря / ria.ru

Ізраїльські археологи виявили під Єрусалимом руїни древнього візантійського монастиря та церкви віком 1,5 тисячі років з добре збереженими кольоровими мозаїками.

Як повідомляють "РИА Новости" з посиланням на Управління старожитностей Ізраїлю, розкопки проводяться в центрі країни, в 30 кілометрах від Єрусалиму, в районі населеного пункту Бейт-Шемеш.

За словами керівника розкопок Біньяміна Сторхана, мова йде про великий монастир з церквою V-VII століть нашої ери. "Ми побачили розмір стін і зрозуміли, що мова йде про великий монастир, в якому була чудова церква... Монастир і церква відносяться до середини V – початку VII століття нашої ери", – розповів Сторхан.

Відео дня

Сторхан пояснив, що стародавній комплекс знаходиться трохи північніше від долини ха-Ела, яка відома як місце, де відбулася битва Давида і Голіафа.

За словами фахівця, в кінці візантійської епохи весь комплекс будівель і церква були занедбані.

На підлозі давніх будівель археологи виявили кольорові мозаїки. "Цього тижня ми дісталися до однієї частини підлоги з дивовижною кольоровою мозаїкою... Нас по-справжньому здивувало, що мозаїка чудово збереглася", – додав Сторхан.

Археолог Нафталі Айзік демонструє "дивовижні артефакти", знайдені на місці розкопок: давні хрести, уламки мармурових віконних решіток, рибальський гачок, керамічні вироби та прикраси, а також свічник епохи Аббасидів, який добре зберігся.

У розкопках візантійського монастиря брали участь більше тисячі учнів різних шкіл і коледжів.