Закон шаріату в країні можуть прийняти в рамках свободи вероисповедаия / http://news.christian.by

Уряд Австралії може ввести закон шаріату «у певних рамках». Таким чином влада збирається підтримати репутацію країни, що побудувала найуспішніше  мультикультурне суспільство у світі, повідомляє портал "Християнин" з посиланням на джерело.

Уряд прем'єр-міністра Малкольма Тарнбулла доручив підготувати дослідний звіт про ситуацію зі свободою віросповідання в країні. Звіт має підготувати комісія з п'яти авторитетних юристів, до якої входить професор конституційного права Ніколас Арони від Квінслендського університету, який  давно висловлює думку про те, що в країні слід ввести у дію закони шаріату. При цьому Арони зазначає, що шаріат необхідно обмежувати певними конституційними рамками.

Подібна рекомендація, вважають експерти, цілком може увійти до списку  висновків комісії Руддока. Оскільки професор Арони вважається визнаним експертом у питаннях юридичного плюралізму, законності та віросповідання, і ще у 2016 році попереджав, що свобода віросповідання стала, по суті справи, другосортним правом, оскільки їй майже не приділяється уваги в азарті боротьби проти різних форм дискримінації та за права сексуальних меншин.

Відео дня

Професор вважає, що в ім'я свободи совісті давно пора ввести поправки, що дозволяють мусульманам жити за законами шаріату «у суворо обґрунтованих рамках загального конституційного законодавства країни».

У цієї пропозиції є свої противники. Так, у громадських дискусіях перед референдумом щодо одностатевих шлюбів (за результатами якого було прийнято «закон про шлюбну рівноправність»), проти подібних пропозицій різко виступила коаліція консерваторів на чолі з міністром з питань імміграції Петером Даттоном.

Консерватори попередили, що такі поправки можуть призвести до небажаних наслідків, оскільки в результаті виникнуть релігійні анклави, які насажджують  закони шаріату під захистом загального законодавства країни.

Проте професор вважає, що шаріат незаслужено заслужив погану репутацію на заході, оскільки "карає бичуванням, побиттям камінням і відсіканням кінцівок за злочини". Але насправді це комплекс високоморальних приписів, що визначають переконання, релігійну совість і моральні цінності мусульман. Шаріатські приписи складені на основі Корану і сунни пророка Мухаммеда і регулюють практично всі сфери повсякденного життя мусульман.

Комісії доручено дослідити стан справ зі свободою віри в країні і її взаємини з іншими правами і свободами громадян. Вона розпочне роботу на початку січня, підготує первинні висновки до 31 січня і остаточний звіт до 31 березня.

Прем'єр-міністр Малкольм Тарнбулл, виступаючи з дорученням, підкреслив, що в країні побудовано «найуспішніше полікультурне суспільство у світі».

«Запорукою нашого успіху стала свобода віросповідання. Це наша базова національна норма і цінність, закріплена в конституції», - заявив Тарнбулл.