Відкрита бібліотека монастиря святої Катерини / bogoslov.ru

Збори стародавніх рукописних манускриптів, що зберігається в монастирі Святої Катерини на Синайському півострові, знову доступні для досліджень після завершення першого етапу реставраційних робіт у монастирській бібліотеці. Процес відновлення частини приміщення сховища тривав майже 9 років під патронатом єгипетського міністерства у справах старожитностей, повідомляє ТАСС.

За цей час, як розповів голова міністерського Управління за збереження християнських та ісламських пам'яток професор Мухаммед Абдель Латиф, була укріплена й оновлена східна стіна бібліотеки, відреставровано її фасад, а також несуча опора, так звана Стіна Юстиніана, яка була зведена в VI столітті нашої ери.

Роботи з оновлення монастирської бібліотеки призвели до нового відкриття: місяць тому було оголошено, що під час консервації одного з секторів була виявлена книга - написаний на аркушах з найтоншої шкіри манускрипт з описом медичних дослідів і їх результатів, які проводив давньогрецький лікар Гіппократ. Час створення цієї знахідки поки не з'ясовано точно, припускається, що книга була написана в V-VI століттях.

Відео дня

Разом з трактатом Гіппократа були знайдені ще три твори на тему лікування невідомих авторів, що відносяться до того ж періоду.

Одночасно була реставрована одна з найдавніших і масштабних мозаїчних картин, збережених на Близькому Сході. На площі близько 46 кв. м зображена євангельська сцена Преображення Господнього. Панно зібрано з безлічі елементів, включаючи напівдорогоцінне каміння, деякі частини інкрустовані золотими та срібними пластинами. На мозаїці зображений Іісус, Який бесідує з пророками Мойсеєм та Іллею, а в нижній її частині - апостоли Петро, Іван та Яків, які стали свідками дива Преображення Господнього. Над центральною частиною розміщені зображення Бога-Отця і Богоматері, а по периметру - ще 31 овальне зображення пророків і святих християнської Церкви.

Монастир святої Катерини на Синаї – один з найдавніших безперервно діючих християнських монастирів у світі. Заснований в IV столітті біля підніжжя гори Синай (біблійний Хорив). Тут знаходиться Неопалима Купина і колодязь Мойсея.

Бібліотека монастиря нараховує понад 3 тис. унікальних рукописів і, як вважається, за кількістю манускриптів, але не за їх історичною, культурною та духовною значимістю поступається лише подібним зібранням Ватикану. У 2002 році монастир Святої Катерини був включений у список матеріального надбання людства ЮНЕСКО.