/ ria.ru

Визнання США Єрусалиму столицею Ізраїлю може порушити сформований у цьому місті баланс сил, встановлений після складного військового періоду, заявив глава Відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського патріархату митрополит Волоколамський Іларіон.

Коментуючи інформацію про визнання президентом США Дональдом Трампом Єрусалиму як столиці Ізраїлю, ієрарх РПЦ нагадав про значення Єрусалиму і про важкий шлях до нинішньої збалансованої ситуації, зміна якої може призвести до конфліктів і загибелі людей, повідомляє РИА Новости.

"З одного боку, якщо ми прочитаємо Біблію, історію біблійного царя Давида, то він обрав Єрусалим як столицю своєї держави. Тобто це дуже давня історія, для єврейського народу це священна історія, це частина їхнього Священного Писання. З іншого боку, ми знаємо, що протягом історії на цій землі відбувалося дуже багато військових дій, вона багато разів переходила з рук у руки, і сьогодні на неї претендують різні сили", — сказав митрополит.

Відео дня

Він додав, що "ті досить крихкі баланси, які встановилися в післявоєнний період, не слід порушувати, бо це може призвести до вибухів, що вже і відбувається".

Архиєрей підкреслив, що Єрусалим — це в першу чергу релігійний центр, і було б неправильним кроком його перетворення в політичний центр.

"Ми не повинні забувати про те, що Єрусалим є священним містом для трьох світових релігій: не лише для іудаїзму, але також для християнства та ісламу. Сьогодні в Єрусалимі християни, мусульмани та іудеї вживаються більш або менш мирно, у кожної групи є свої квартали, нерухомість, святині. І дуже важливо, щоб Єрусалим зберігався саме як такий духовний і релігійний центр, в якому представники трьох авраамічних, монотеїстичних релігій могли б жити разом в мирі і злагоді", — сказав Іларіон.