Ікона святителя Миколая Мирлікійського чудотворця

Вчені Оксфордської групи вивчення мощей провели ряд аналізів з фрагментом мощей святого Миколая Мирлікійського. Аналіз кісткового фрагмента дозволив точно встановити його вік, і він співпав з періодом земного житія святого, повідомляє "Седмиця" з посиланням на "Сhristiantoday".

Вчені Оксфордської групи вивчення мощей при коледжі Кебл, провели аналіз фрагмента тазової кістки, приписуваної історичними й церковними хроніками цього великого святого, встановили високу ймовірність того, що мощі є справжніми.

Багато фрагментів мощей святого Миколая зберігаються в Базиліці Святого Миколая у місті Барі в південній Апулії (Італія). Частина мощей також благоговійно зберігається в церкві святителя Миколая бенедиктинського монастиря на острові Лідо (Венеція), а частина розійшлася по різним церквам. Вчені також встановили сполучуваність і взаємодоповнюваність мощей, наданих різними храмами, що підтверджує їх належність одній людині.

Відео дня

Фрагмент, переданий вченим на дослідження, надійшов від отця Денніса о'нейла (Dennis o'neill), служителя храму Святої Марти Бетанської з гробницею Всіх Святих у Мортон-Гроув, штат Іллінойс (США). У цей храм мощі були колись перевезли з міста Ліона (Франція). З допомогою радіовуглецевого аналізу вченим вдалося точно датувати вік кісткового фрагмента четвертим століттям, а святий Миколай, як відомо, помер у 343 році нашої ери, і це означає, що фрагмент мощей може бути справжнім.

«Багато мощей, які потрапляють до нас на аналіз, найчастіше виявляються молодшими, ніж приписується їм історичними і церковними хроніками, – говорить професор Тому Хигхам (Tom Higham), один з учених, які проводили дослідження. – А цей кістковий фрагмент, навпаки, датується досить точно, і датування збігається з даними хронік, а тому є висока ймовірність того, що він дійсно є частиною мощів Святого Миколая».

На сьогодні цей фрагмент є найбільш древнім з зразків останків, які надходили на дослідження в Оксфордську групу вивчення мощей. Університетська група вивчення мощей об'єднує в собі вчених, які представляють різні наукові дисципліни, і ставить своїм завданням підтвердження автентичності святих реліквій. Наразі в лабораторіях групи проводиться аналіз мощей, приписуваних святому Іоанну Хрестителю.