Грузинське Євангеліє потрапило в список ЮНЕСКО / newsgeorgia.ge

Міжнародний реєстру ЮНЕСКО «Пам'ять світу» (Memory of the World) опублікував новий список всесвітньої спадщини 2017 року, в який потрапив стародавній грузинський рукопис Євангеліє.

Як повідомляє "Грузія-Онлайн", манускрипт з Грузії являє собою палімпсест – це рукопис, написаний на пергаменті, поверх вже зроблених записів. Вчені датують найдавніший з текстів манускрипт IX-X століттями нашої ери.

Рішення ЮНЕСКО сьогодні відзначили в Національному архіві Грузії. На заході були присутні фахівці, представники духовенства, громадськості та міністр юстиції Тея Цулукіані.У залі був представлений і сам рукопис.

Відео дня

Грузинське Євангеліє стало одним з 78 документів, які були відібрані представниками комітету міжнародних радників ЮНЕСКО. Рішення включити грузинський рукопис у новий список було прийнято на засіданні комітету в Парижі в жовтні.

Євангеліє потрапило в Національний музей Грузії в 1924 році, з церкви Богоматері села Тортиза Горійського району в регіоні Шида Картлі. Це рукопис на пергаменті, оформлений мініатюрами. У старих описах рукопис згадується як Євангеліє XIV століття.

Під час вивчення пергаменту було встановлено, що палімпсест є тришаровим: два верхніх шари рукописи виконані таким видом грузинської писемності, як нусхури, а нижній, третій шар – асомтаврулі.

Два верхніх тексти рукопису – це Євангеліє одного з найвідоміших церковних діячів Грузії Георгія Мтацмінделі, відомого також, як Георгій Афонський, Георгій Іверський або Георгій Святогорець (1009-1065). Він переклав на грузинську мову кілька видань Біблії, був сполучною ланкою між Грузією та Візантією.

Ідентифікація третього, нижнього шару рукопису, поки не завершена. Крім того, рукопис містить багато записів різного періоду – одна їхня частина написана стилем нусхурі, інша – мхедрулі.

Згідно з цими записами, переписувачем одного з шарів є Георгій, а замовником – чернець Естате. На одному краю Євангеліє є авторський запис, датований приблизно XVI-XVII ст., який свідчить про те, що цей рукопис куплений її власником за 12 марчилі (старовинна грузинська монета).

Таким чином, Євангеліє містить письмена, переписані шрифтом асомтаврулі, нусхурі та мхедрулі в IX-X, XII-XIII, XIV, XVI-XVII століттях, а також мініатюри і заставки, зроблені приблизно в XIV столітті.

Проект роботи над новими описами рукописів розпочався в Національному архіві Грузії в 2014 році. Його метою є оновлення даних про тисячі рукописів, що зберігаються в архіві. У рамках проекту в 2016 році вже було видано опис ста рукописів. Зараз йде робота над другим томом описів.