Гелатський монастир Богородиці поблизу Кутаїсі / newsgeorgia.ge

У Грузії за ініціативи та організації Національного агентства з охорони культурної спадщини країни почався процес сканування й документування в цифровий формат унікальних фресок Гелатського монастирського комплексу.

Як повідомляє "Грузія-Онлайн", цифрове документування фресок – одна з вимог ЮНЕСКО. Крім того, після архівування матеріали будуть доступні для користування різних навчальних закладів у сфері мистецтва, а вчені зможуть вивчати цифрові моделі фресок в онлайн-режимі.

Гелатський монастир Богородиці поблизу Кутаїсі – найбільш значний середньовічний монастир в Грузії, центр церковного та культурного життя, резиденція Католікоса з другої половини XVI століття до 1814 року, пам'ятник Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО (з 1994 року).

Відео дня

Фрески Гелаті відносяться до різних періодів грузинської історії, з XII по XVIII століття. Особливо примітні портретні зображення грузинських монархів, у тому числі царя Давида IV Будівельника – він заснував монастир у 1106 році і після смерті був тут похований.

«Запитані міжнародною організацією дії щодо настінного живопису, мозаїки Гелатського монастиря передбачають повноцінну підготовку документації. На основі сучасних досліджень будуть підготовлені відповідні заміри та карта обліку, які в подальшому будуть розміщені в системі єдиної бази даних Національного агентства», – йдеться в повідомленні Національного агентства з охорони культурної спадщини.

Проект передбачає лазерне 3D сканування настінного живопису, мозаїки Гелатського комплексу, а також програмне забезпечення резервного копіювання цифровими фотографіями високого розширення.

«Цифрова технологія дає можливість безпомилково і з максимальною точністю зафіксувати фрескальную (настінний) живопис, як плоскої, так і  циліндричної, сферичної та інших складних поверхонь. Разом з цим, цифрове фіксування знаходиться в системі координат і дає точне розташування всіх сканованих ділянок інтер'єру або екстер'єру в тривимірному просторі», – відзначають в Агентстві з охорони культурної спадщини Грузії.