Монастирський комплекс Гошаванк XII століття / blagovest-info.ru

Негайно вжити заходів щодо встановлення тимчасового покриття на покрівлях монастирського комплексу Гошаванк XII століття розпорядився міністр культури Вірменії Армен Амірян під час робочого візиту в комплекс.

Як повідомляє "Благовіст-Інфо", з 2005 року у Вірменії була розроблена та розпочато програму з відновлення ранньохристиянських та середньовічних храмів, проте в деяких місцях ця програма виконується з грубими порушеннями.

«У Гошаванці реставрація була розпочата в 2012 році, було витрачено 55,5 млн. драмів (приблизно 115 тис. доларів США) з передбачених у цілому на відновлення 120 млн драмів (близько 250 тис. доларів)», - поінформував журналістів начальник управління охорони пам'яток при Міністерстві культури Вірменії Армен Аброян.

Відео дня
2

Однак роботи були виконані з масою порушень, завершено було лише відновлення гробниці богослова Мхітара Гоша, яка знаходиться неподалік від монастиря на високому пагорбі.

Зокрема, п'ять років тому частково були розкриті покрівельні частини храмового комплексу, через що волога (дощова і тала вода) стала проникати всередину, тим самим руйнуючи будову, зв'язуючим елементом якого є крихкий вапняковий розчин.

Був оголошений новий тендер на будівельну компанію, але поки частина покрівлі залишається у відкритою, тому міністр ухвалив рішення до весни спорудити тимчасове покриття.

Щоб краще контролювати роботу нової групи будівельників, міністр розпорядився встановити камери, які працюватимуть в реальному часі.

«Таке спостереження вже практикується у випадку з дохристиянським храмом Гарни, що дозволяє постійно стежити за ходом дій найнятих робітників і в разі виявлення відхилень від плану з реставрації - усувати їх», - сказав вірменський міністр культури.