Фото: jewishnews.com.ua / Одна з мозаїк, знайдених в Галілеї

В одній з візантійських церков у західній Галілеї ізраїльські археологи виявили мозаїку V століття, яка свідчить про високий статус жінок у ранній християнській церкві. Про це повідомляє проект "Єврейські новини" з посиланням на "The Times of Israel".

Грецький напис на мозаїці свідчить, що якась Сусанна (або Шошанна) була серед меценатів будівництва церкви. Те, що жінка згадується незалежно від чоловіка, батька або іншого чоловіка-опікуна, — незвично для патріархального суспільства Візантії.

Багато істориків вважають, що жінки відігравали важливу роль у становленні християнської церкви. Вони зверталися в християнство частіше, ніж їх родичі чоловічої статі.

Відео дня

Глава Інституту археології Галілеї Мордехай Авиам, який керував розкопками, припустив, що Сусанна «була незалежною жінкою, яка жертвувала гроші на церкву, і це проливає світло на життя галілейського села». Разом з колегою Якобом Ашкеназі Авіам вивчає життя християнських громад античного періоду на території Галілеї. Інші написи, знайдені археологами, свідчать про те, що люди, які жили тут, були юдеями, які потім прийняли християнство.