Фото: jpost.com / Місце, де археологи знайшли останки вагітної жінки

Команда археологів з Тель-Авівського університету виявила 3200-річний скелет вагітної єгиптянки в долині Тимна на півдні Ізраїлю. Ця ділянка відома як місце розташування «копалень царя Соломона», повідомляє проект "Єврейські новини" з посиланням на "The Jerusalem Post".

Знахідка здивувала вчених, так як у цій долині ніхто не селився і тут рідко можна розкопати людські останки.

У XIX столітті в долину Тимна приїжджало багато шукачів скарбів у пошуках алмазних копалень царя Соломона, поки вчені не з'ясували, що насправді тут розташовані давньоєгипетські мідні копальні.

Відео дня

Востаннє людські останки тут знаходили в 1964 році. У долині немає води, і сюди приїздили лише щоб добувати мідь. Порожні поховання, на думку вчених, говорять про те, що людей ховали тут тимчасово, а потім кістки забирали додому.

У знайденого скелета збереглася лише нижня половина, в тому числі залишки плода. Жінка померла у віці близько 20 років, коли була на третьому триместрі вагітності.

Разом з нею в могилі знайшли дві скляні намистини, фрагменти музичних інструментів і зображення жінки, яка грає на систрі. Єгиптолог Тель-Авівського університету Дебора Суінні пояснила, що ритуальні намистини свідчать, що жінка могла бути служницею побудованого неподалік храму богині Хатхор, покровительки гірників.

«Очевидно, вона померла тут і її поховали недалеко від храму, щоб її захищала Хатхор [...] Можливо, вона була доволі сміливою, щоб піти так далеко від дому, що було рідкістю для єгипетських жінок. Але їй не судилося повернутися», - припустила Суінні.