Фото: dreuz.info

Хрест, який є частиною статуї покійного Папи Римського Іоанна Павла II в місті Плоермель, Франція, буде знято після рішення вищого адміністративного суду, що виніс вердикт після 10-річної битви юристів, які обговорювали питання християнської символіки пам'ятника у світському просторі.

Як повідомляє "Седмиця", французькі консерватори, поряд з польськими політиками, засудили це рішення, частина їх констатувала, що секуляризація в сучасному суспільстві вступає в протиріччі з європейськими цінностями.

The Telegraph повідомив у понеділок, що Плоермель отримав статую в подарунок в 2006 році, скульптура зображує покійного понтифіка, який моляться, стоячи під аркою і великим хрестом. Проект пам'ятника був виконаний Зурабом Церетелі.

Відео дня

Французький суд ухвалив, що хрест має бути знесений, так як він знаходиться в громадському місці і порушує таким чином закон 1905 року, який ввів суворий поділ Церкви і держави.

Голова Ради міністрів Польщі Беата Шидло, запропонувала перевести скульптуру на безпечну польську землю, щоб "врятувати її від цензури".

«Великий поляк і великий європеєць, Папа є символом християнської, єдиної Європи», - сказала Шидло у своєму інтерв'ю. «Секуляризація держави, пропагує цінності, чужі нашій культурі, призводить до тероризму європейців в їх повсякденному житті».