false

У Франції під гаслом "Не чіпай мій хрест!" шириться громадська кампанія, спровокована постановою Держради країни знести хрест з пам'ятника Іоанну Павлу II в бретонському містечку Плоермель.

Як повідомляє Еuronews, вища юридична інстанція визнала, що наявність християнського символу в громадському місці суперечить світському характеру республіки. Праві політики затаврували рішення як "ганебне" і закликали до мобілізації тих, кому не байдужа культурна та історична спадщина країни.

Пам'ятник понтифіку був встановлений в Плоермелі в 2006 році і, як запевняють в муніципалітеті, нікому не заважав. Поки в 2009 році ліві активісти Федерації вільної думки не ініціювали судовий процес з вимогою його знесення. Справа минула кілька інстанцій, поки не виявилася на розгляді в Державній раді.

Відео дня

Скандал зі знесенням хреста набуває міжнародний розмах. Уряд Польщі заявив, що готовий викупити пам'ятник свого співвітчизника у французів. Але в Плоермелі розглядають варіант продажу пам'ятника у приватну власність.