Фото: Fotolia / nico76800

Археологи виявили в центрі болгарської Софії величезний монетний двір епохи пізньої Римської імперії, де друкували унікальні для того часу монети. Про це повідомляють "РИА Новости" з посиланням на науковий журнал "Archeology in Bulgaria".

Розкопки проводяться на місці античного міста Сердика. Зараз тут знаходиться кафедральний собор.

Вчені проводять розкопки кілька років, однак лише нещодавно виявили залишки великого будинку, побудованого приблизно у другій половині II століття нашої ери. Будова, на думку вчених, була зруйновано аж у VI столітті. Крім того, археологи натрапили на керамічний посуд, в якому знаходилося 2974 срібних і 5 бронзових монет. Монети відносяться до епохи правління римських імператорів Галлієна (253-268 роки нашої ери), Клавдія II (268-270 роки) і Авреліана (270-275 роки), а також до початку IV століття нашої ери.

Відео дня

Крім того, фахівці помітили, що в археологічному шарі IV століття присутні сліди обробки металу. Також вчені виявили частини інструментів для виробництва грошей. Дослідники підтвердили висунуту в 1980-х роках гіпотезу болгарського професора Магдалини Станчевой, згідно з якою під собором перебуває велика будівля римської епохи, що мала важливе суспільне значення.

"У III столітті нашої ери майже всі міста в римській провінції Фракія (Фракія) карбували монети. На зворотному боці у них зазвичай був напис грецькою мовою, а на інший - зображення нинішнього імператора", - розповідає археолог Веселка Кацарова, яка очолює розкопки.

При цьому багато монетних дворів Фракії карбували гроші. Виявлена вченими будівля, в свою чергу, володіла унікальним статусом в імперії, хоча причини цього досі не відомі.

"Після адміністративної реформи кінця III – початку IV століття Сердика стала одним з кількох імперських монетних дворів, які мали право карбувати бронзові, срібні та золоті монети. Інші монетні двори розташовувались у Римі, Константинополі та Салоніках. Це означає, що монетний двір карбував монети не від імені місцевої влади, а діяв з санкції імператора. Тому тут випускалися монети, що являють собою зовсім іншу категорію давньоримських грошей", - уточнює археолог.