Фото: vnzinfo.com

У Католицькому Університеті Івана Павла II 25-26 жовтня пройшла міжнародна конференція з кумранистики. Науковий захід приурочено до ювілею виявлення перших сувоїв громади Мертвого моря в 1947 році, повідомляє "Седмиця".

Назва конференції «Сувої Мертвого моря через 70 років. Манускрипти, традиції, інтерпретації та їх біблійний контекст». Протягом 70 років ведеться розшифровка та публікація знахідок, які археологи й колекціонери продовжували виявляти ще багато років після перших відкриттів.

Значення сувоїв важко переоцінити, зокрема для текстології. Вони дали безліч біблійних рукописів з варіантами тексту, відмінними від тих, які були вже відомі до середини XX століття. Також було знайдено величезну кількість давньоєврейських, арамейських і грецьких манускриптів з апокрифічними і псевдоепіграфічними текстами епохи Другого Храму, які залишалися відомі лише у пізніших перекладах на інші мови. Всі ці тексти були створені в період з III століття до н. е. по II століття н. е.

Відео дня

Кумранські рукописи, що збереглися часто лише у фрагментах, відкрили невідомий досі світ іудейської думки, пошуків в області не лише богослов'я і екзегезиса Біблії, а й астрономії, мінералогії, ботаніки... Тексти дали багато нових даних як про життя Палестини, розвиток іудейської релігії періоду раннього іудаїзму, а також пролили нове світло на проблему походження християнства і змісту текстів Нового Завіту.

Мета нинішньої конференції, за задумом її організаторів, полягала в обміні між дослідниками результатами досліджень в області кумраністики і споріднених з нею дисциплін, методи і досягнення яких використовується при аналізі текстів Мертвого моря. Сюди належать археологія, палеографія, лінгвістика, історія Стародавнього світу, соціологія, релігієзнавство і т. д.

Основними спікерами дослідного симпозіуму стали відомі біблеїстів і кумраністи з Польщі, Ізраїлю, США, Німеччини, Швейцарії, Бельгії та ін

Професор старозавітних досліджень Єльського Університету Джон Дж. Коллінз представив пленарну доповідь «Історичний контекст зародження секти, відомої з сувоїв Мертвого моря».

Головний редактор п'ятого видання Biblia Hebraica, професор Вищої францисканської школи біблеїстики та археології в Єрусалимі, Адріан Шенкер виступив з доповіддю на тему: «Існування професійних переписувачів окремих книг Біблії в Кумрані. Дослідження історії тексту між III і I століттям до н. е.»

Пленарна доповідь професора біблійних досліджень Лорена Т. Штукенбрука (Університет Людвіга Максиміліана, Мюнхен) була присвячена темі значення ефіопської традиції для реконструкції арамеоязичної традиції, зафіксованої в Першій книзі Еноха.

Один з найбільших фахівців з текстології Старого Завіту професор Єврейського університету в Єрусалимі Емануїл Тов виступив з темою «Історико-культурний фон біблійного корпусу Кумранських текстів».

У рамках конференції відбувся семінар, присвячений п'ятому виданню староєврейської Біблії, так званої Biblia Hebraica Quinta (Deutsche Bibelgesellschaft, Stuttgart). Роботу над цим виданням, розпочатим у 2004 р. планується закінчити до 2020 р.