Фото: christianpost.com

У Бразилії йдуть протести проти вистави «Євангеліє від Іісуса, цариці небесної», в якій Син Божий зображений у вигляді трансгендерної жінки. Про це повідомляє "Седмиця" з посиланням на christianpost.

У країні давно вже йдуть «війни культур», в яких християни й  «консервативне населення» постійно протестують проти нових мод і віянь – зокрема, вимагають заборонити образливу театральну постановку. «У нас в Бразилії є бридка звичка замітати все під килим, – говорить Рената Карвало (Renata Carvalho), актриса, яка виконує головну та єдину роль у цій виставі. – А в моєму спектаклі я показую лише те, про що думають, та не говорять. І я переконана, що це добре, коли зриваються маски».

Актриса вже проїхала зі своїм варіантом вистави «Євангеліє від Іісуса, цариці небесної» по всій Бразилії – вона пройшла у 60 містах, незважаючи на протести християн, які звертаються з петиціями до влади і з позовами в суди, вимагаючи її заборонити. «Виконання цього дивовижного спектаклю пробуджує у глядачів муки, подібні тим, які зазнавали перші християнські мученики за віру, коли їх кидали на розтерзання диким звірам на римських аренах заради забави і видовищ», – йдеться в петиції. Один із суддів все ж наважився видати заборону на виставу, назвавши постановку «принизливою», «агресивною» і такою, що демонструє «низинний смак», але рішення суду було оскаржене та скасоване судом вищої інстанції.

Відео дня

Християни інших країн вже не раз виступали з протестами проти цього спектаклю, включаючи його первісну постановку, підготовлену автором, сценаристом і актрисою Джо Кліффорд (Jo Clifford), яка пройшла на театральних сценах Великобританії. «У п'єсі діє трансгендерна жінка-Ісус, яка знову прийшла у світ у наші дні, говорила Джо Кліффорд у 2015 році. – Вона звертається до людей із проповіддю та ілюструє її всім нам відомими євангельськими притчами. Вона причащає аудиторію, хлібом і вином, і це насправді як би символ загальної згуртованості перед обличчям смерті, а потім вона благословляє глядачів».

Один з варіантів цього спектаклю був поставлений також в Глазго (Шотландія) ще в 2009 році, і зібрав тоді цілу демонстрацію протестувальників чисельністю приблизно в 300 осіб. Протестувальники співали псалми і несли плакати з написами «Іісус, цар царів, а не цариця небесна» і «Бог каже: Мій Син не збоченець».

У Бразилії, країні, де більшість населення - римо-католики, в останні роки зросла чисельність євангелістів, і нині євангельську віру сповідує приблизно кожен п'ятий її мешканець. Саме євангелісти і переважають серед протестуючих проти вистави. Взагалі ж у цій країні ЛГБТ-активісти і євангелісти постійно конфліктують.