Фото: я не.радіо Ватикану.ва

Папа Римський зустрівся 23 жовтня у Ватикані з Патріархом Єрусалимським Феофілом III. У своєму слові понтифік зазначив, що труднощі сьогодення та рани минулого не повинні перешкодити християнам на шляху до єдності, повідомляє "Благовіст-Інфо".

Висловивши солідарність з тими, хто протягом десятиліть страждає від конфліктів на Святій землі, Папа висловив глибоке співчуття у зв'язку з невизначеністю ситуації, відсутністю взаєморозуміння між сторонами, обмеженням фундаментальних прав і масовою еміграцією.

Глава Римо-Католицької Церкви також висловив жаль у зв'язку неодноразовими проявами нетерпимості по відношенню до святинь – будь то християнськими, мусульманськими або іудейськими. Зокрема, в останні роки в Ізраїлі іудейські екстремісти осквернили низку християнських храмів.

Відео дня

Знаком надії у сформованій ситуації є богословський діалог між католиками і православними, а також співпраця.

Патріарх Феофіл перебуває в Римі 22-25 жовтня. Він також зустрівся з державним секретарем Святого Престолу кардиналом П'єтро Пароліном і секретарем з відносин з державами архієпископом Поло Річардом Галлахером. У програмі патріаршого візиту – бесіда з президентом папської ради зі сприяння християнської єдності кардиналом Куртом Кохом і главою ради з міжрелігійного діалогу кардинал Жан-Луї Тораном.

Раніше Предстоятель Єрусалимської Церкви вже зустрічався з Папою Франциском двічі. У травні 2014 – під час візиту понтифіка на Святу землю і в тому ж році у Ватикані, з нагоди молитви за мир у Святій землі.

Минулого тижня Патріарх Феофіл зустрічався в Аммані з королем Йорданії Абдаллою II, який є хранитилем святинь Єрусалиму. Хашимітський монарх запевнив Патріарха, що він приділяє таку ж увагу збереженню християнських святинь, як і мусульманських.

Зі свого боку, Феофіл III запевнив Абдаллу II, що мешканці Єрусалиму – будь то християни чи мусульмани – високо цінують увагу короля до їхніх проблем, а також спроби монарха зберегти християнську присутність у Святому граді.

Як відзначають експерти, в ході зустрічі Патріарха і монарха обговорювалася така тема, як незаконне, з точки зору Єрусалимської патріархії, придбання церковної нерухомості в Ізраїлі іудейської організацією «Атерет коганим». Коментуючи угоду, король Абдалла заявив, що «будь-яка спроба позбавлення власності християн в Єрусалимі недійсна і має бути заблокована».

29 жовтня Патріарх Феофіл планує зустрітися в Афінах з прем'єр-міністром Греції Алексісом Ціпрасом. 1 листопада у його програмі – переговори з архієпископом Кентерберійським Джастіном Уелбі.