Фото: alchetron.com

Історична будівля в єврейському районі Лондона куплена мусульманським центром під «просвітницьку діяльність», і з цього приводу в місцевій громаді та пресі розгорілися пристрасті, але рабини закликають до спокою й толерантності.

Як повідомляє "Седмиця", з посиланням на "Тheguardian", старовинна будівля Golders Green Hippodrome довго служила в якості театру й бачила виступи Марлен Дітріх і Лоуренса Олів'є, але в 1968 році була перетворена на концертний зал для симфонічного оркестру BBC та радіостудії, і прослужила в цій ролі до 2004 року, поки не просіла стеля, і студія не з'їхала. Два роки будівля пустувала, а в 2007 після ремонту його купила за 5 млн. фунтів християнська євангельська організація «Міжнародний християнський центр імені аль-Шаддая» і вела тут свою діяльність більше 10 років. І ось в цьому році будівлю було викуплено за 5,25 млн. фунтів шиїтською ісламською благодійною організацією під назвою «Центр ісламського освіти».

Новина викликала розбрід думок у місцевого населення, висока частка якго -євреї. Більшість толерантно пояснює свою стурбованість транспортними пробками, а меншість робить ісламофобські заяви. У результаті місцеві рабини засуджують мову «неприязні і загроз», яка викликає у них неприємні асоціації з минулим антисемітизмом.

Відео дня

В ісламському центрі проходитимуть конференції, семінари, лекції, молодіжні заходи, працюватимуть курси англійської мови, позакласні клуби для школярів, а також будуть проводитися молитовні зібрання, як повідомив Ахмед аль-Каземі, представник центру, у своєму інтерв'ю новинній службі Observer. «Ми завжди раді бачити в Центрі всіх громадян, незалежно від їх віри і походження, – говорить Аль-Каземі. – Ми сподіваємося налагодити чудові стосунки з іншими місцевими релігійними організаціями й повністю інтегруватися в місцеву громаду».

Центр вже подав офіційну заявку на перейменування з «церкви» і «будинку для богослужінь». Зараз триває громадське обговорення цієї заявки (воно закінчиться 26 жовтня), і є вже понад 200 заперечень. Місцеві жителі виступили проти Центру в офіційній петиції, де вони посилаються на пробки, шум, забруднення атмосфери, проблеми з паркуванням і «погіршення якості життя і безпеки», ця петиція вже зібрала понад 5 тисяч підписів. Деякі заперечення заходять ще далі. «Через це центр єврейського населення втече звідси, а наш чудовий район буде переповнений бурками й паранджами», – пише один протестант. А інший вважає, що «відкриття цієї мусульманської організації у самому серці однієї з двох єврейських громад Лондона – дуже небезпечна затія, яка може призвести до насильства й актів терору».

Місцеві рабини всіляко припиняють подібні настрої. «Я не сумніваюся, що приблизно такі ж заяви робилися на адресу євреїв, коли вони оселилися в районі Golders Green у 1920-их роках, – говорить рабин Марк Голдсміт (Mark Goldsmith). – І по цей день наш район далеко не повністю єврейський. Тут є місце для всіх, ми всі тут живемо в мирному сусідстві. Такий дух Лондона».