Фото: telegraf.com.ua

В Абусирі (некрополь епохи Стародавнього царства) були знайдені руїни храму фараона Рамзеса II, який жив в епоху Нового царства й був одним з найвизначніших правителів стародавнього Єгипту. Про знахідку повідомили археологи з чесько-єгипетської місії, повідомляє "Телеграф".

Археологи з Чеського інституту єгиптології у співдружності з єгипетськими дослідниками проводять розкопки в Абусирі з 1976 року. Їх останньою знахідкою став храмовий комплекс, присвячений Рамзесу II. За словами заступника директора чесько-єгипетської місії, Мохамеда Мегахеда (Mohamed Megahed), розміри храму - 52×32 метри. За ним знаходився великий зовнішній двір, оточений мурами, які були складені з сирцевої цегли. У дальньому кінці двору розташовувалося збудоване з каменю святилище, до якого вели сходи або плоский підйом. Ліворуч і праворуч від храмового комплексу були побудовані дві довгі будівлі, мабуть, сховища.

За словами директора місії, професора Мирослава Барта (Miroslave Barta) залишки святилища були покриті плитами з пісковику та уламками каменів, на яких збереглися фрагменти різнобарвних рельєфів. Вони не лише допомогли археологам відновити схему святилища, а й датувати весь храмовий комплекс. Крім того, дослідники знайшли рельєф з викарбуваним на ньому картушем Рамзеса II, й інший, пов'язаний із культами солярних богів - Ра й Амона та богині Нехбет, покровительки Єгипту.

Відео дня

Рамзес II був одним з найбільш значних єгипетських правителів. Він провів кілька успішних військових кампаній і повернув єгиптянам контроль над великою частиною Сирії й Фінікії. Рамзес розгорнув грандіозні будівництва по всьому Єгипту. Крім нової столиці Пер-Рамзес у дельті Нілу на півдні країни, в Абу-Сімбелі були побудовані храми на честь фараона і його дружини, цариці Нефертарі, а у Фівах - поминальний храмовий комплекс Рамессеум, на честь Рамзеса були створені численні монументи, в тому числі колосальні статуї в Мемфісі й у Нубії.