1

Предстоятель Руської Православної Церкви Патріарх Кирил побачив у «релігійних» українських законопроектах спробу зробити Українську Православну Церкву "знаряддям внутрішньополітичної боротьби".

Про це він сказав у своєму виступі на 137-й Асамблеї Міжпарламентського союзу, що проходить у Санкт-Петербурзі, повідомляє Патріархія.ru.

«Шкодуючи про відсутність на даному зібранні українських парламентарів, не можу не згадати про триваючі законодавчі спроби дискримінувати Українську Православну Церкву, лише за те, що вона перебуває в канонічному зв'язку з Московським Патріархом», - заявив Предстоятель РПЦ.

Відео дня

На його думку, законодавчі спроби дискримінувати УПЦ «створять правові умови для бюрократичного втручання у внутрішні справи парафій і єпархій, привнесуть ще більший релігійний розкол в українське суспільство».

«Подібні законодавчі ініціативи хочуть зробити віруючих і Церкву знаряддям внутрішньополітичної боротьби. Це абсолютно неприпустимо. Прошу вас звернути на цю ситуацію найсерйознішу увагу», - підсумував Патріарх Кирил.

Також Предстоятель РПЦ згадав Хресний хід за мир в Україні як приклад того, що УПЦ «виступає за внутрішньонаціональний мир, у той час як радикально настроєні діячі прагнуть втягнути її у політичну боротьбу».

Як повідомляв УНІАН, у травні цього року понад 10 тисяч віруючих Української Православної Церкви провели молитовне стояння біля Верховної Ради. Люди висловлювали незгоду із законопроектом № 4128, здатним узаконити «церковне рейдерство», і законопроектом № 4511, що здатний дискримінувати УПЦ і передбачає державний контроль в її справах.

*** Міжпарламентський союз заснований у 1889 році для координації дій парламентів світу, об'єднує парламенти 173 держав.

На офіційному сайті Адміністрації Санкт-Петербургу повідомляється про те, що російська сторона дала гарантії безперешкодного в'їзду в країну всім закордонним учасникам заходу, незалежно від того, чи знаходяться вони у російських обмежувальних списках, прийнятих у відповідь на західні санкції.

Свою участь підтвердили близько 100 голів зарубіжних парламентів і делегації більш ніж 150 країн.