Фото: vesty.co.il

Під час розкопок було зроблено сенсаційне відкриття. Вперше ізраїльським вченим вдалося знайти матеріальні свідчення існування Елії Капітоліни, описаною у працях Йосипа Флавія, повідомляють "Вести".

Вперше за останні 1700 років ізраїльтяни й гості країни отримають можливість побачити приховані раніше частини Стіни плачу – однієї з головних святинь єврейського народу, а також останки театру періоду римського панування. Презентація буде проведена цього тижня на  конференції "Нові археологічні відкриття Єрусалиму та околиць", яка приурочена до 50 річниці возз'єднання столиці Ізраїлю.

В понеділок, 16 жовтня, на спеціальній прес-конференції, що проходила біля Арки Вілсона біля Стіни плачу, було повідомлено, що мова йде про вісім об'єктів, які протягом століть були поховані під 8-метровим культурним шаром і відкриті лише останнім часом в ході археологічних розкопок, що проводяться під егідою Управління старовини в тунелях під Західною стіною Єрусалимського храму.

Відео дня
2

В Управлінні старожитностей підкреслюють, що при розкопках були відкриті нові ділянки Стіни, складені з тих же величезних кам'яних плит, які використовувалися при спорудженні Храму. Плити повністю збереглися і свідчать про якість будівельних робіт, вироблених у той далекий час.

Після того, як був вилучений культурний шар, археологи з подивом виявили, що він приховував серед іншого залишки унікальної споруди, що за конструкцією нагадує театр. Ця знахідка підтверджує відомі раніше свідоцтва з письмових джерел, що біля Храму розташовувався театр, ймовірно драматичний.

Судячи з попередніх досліджень, театр був обладнаний сидячими місцями (приблизно 200), а також системою освітлення.

За словами дослідників, цей театр значно менший ніж ті, що були побудовані римлянами в той же період в Кейсарії, Бейт-Шеане, Бейт-Гуврині. Так і за структурою він інший – більше нагадує не класичний амфітеатр, а одеон - будівля для проведення співочих і музичних змагань, використовувався також для різних суспільних цілей, наприклад зборів муніципальної влади.

2

В Управлінні старожитностей підкреслили, що протягом останніх 150 років, відколи почалися розкопки в історичній частині Єрусалиму, дослідники постійно намагалися виявити залишки громадських будівель, описаних у літературі (наприклад, у працях Бен Йосефа-Матитьягу, або Йосипа Флавія). Існувало теоретичне припущення, що стародавні римляни перетворили Єрусалим у свою "культурну колонію", звану Елія Капітоліна, однак перш матеріальних свідчень виявити не вдавалося. У цьому відношенні знахідка стала справді сенсаційною.

Ізраїльські дослідники розраховують, що в ході робіт, які тривають, будуть виявлені й інші свідчення. Поки ж, як повідомили керівники робіт доктор Джо Узіель, Техіла Ліберман і доктор Аві Соломон, у розпорядженні археологів виявилися менш значущі предмети римського періоду – монети, посуд, домашнє начиння, поширені в період після Другого храму.

Передбачається, що нові ділянки Стіни плачу будуть включені в туристичний маршрут, який стане можливим після завершення розкопок.