Фото: Putidorogi-nn.ru

Британський музей організовує виставку «Життя з Богами» (Living With the Gods), яка представляє історію вірувань в образах й артефактах за останні 40 тисяч років, причому ця музейна виставка буде широко обговорюватися експертами в серії передач радіослужби ВВС. Про це повідомляє "Седмиця" з посиланням на theguardian.

Довга історія розвитку вірувань, обрядів і ритуалів за останні 40 тисяч років від кам'яного століття до наших днів стане предметом обговорення 30-сторінкової серії радіопередач BBC Radio 4; а речові свідоцтва історії будуть представлені глядачам на виставці в Британському музеї. Група експертів, яка буде обговорювати історичні матеріали виставки Living With the Gods, очолюється Нейлом Макгрегором (Neil MacGregor), колишнім директором Британського музею, і радіослужба відводить на експертні обговорення цілих 6 тижнів, починаючи з цього місяця.

Виставка предметів релігійного поклоніння «Життя з Богами» відкриється в Британському музеї 2 листопада, а Нейл Макгрегор, визнаний історик, куратор виставки і побожний християнин, очолить обговорення численних релігійних ритуалів, обрядів, традицій, свят, паломництв, жертв і багатьох інших проявів релігійності. Особливу увагу при цьому буде приділятися зв'язкам різних вірувань з розвитком товариств і політичними процесами в них. «Питання віри за останні десятиліття займають все більш важливе місце на глобальній політичній сцені, – підкреслює Макгрегор, – і це не що інше, як наше повернення до давніх, багатовіковим моделей і шляхів розвитку суспільства». Розглядаючи один за іншим релігійні артефакти, представлені на виставці Британського музею, Макгрегор особливо виділяє взаємозв'язки в розвитку основ віри і громадських структур.

Відео дня

«Ця виставка в цілому оповідає про відданість ідеям і вірі, – підкреслив Макгрегор у своїй промові на церемонії відкриття, – але не стільки про окремі духовні переконання, скільки про те, як моделі віровчень визначали моделі розвитку суспільств і сприяли їх розумінню й об'єднанню. Вона показує, як наші особисті діяння вписуються в колективну діяльність, і як наші громади формуються різними віруваннями, обрядами і традиціями, що розвиваються навколо якоїсь центральної духовної ідеї».

За словами експерта, вся історія людства й віри говорить про те, що «ідея відокремлення релігії від політики була неймовірною для людей багато тисячоліть. І віра, і політика визначають спосіб життя в навколишньому світі. Ідея відокремлення одного від іншого – це чисто європейський винахід кінця 18-го століття». Релігія продовжує залишатися великою рушійною силою в політиці товариств, хоча у Великобританії й західній Європі її значення нижче, ніж в інших регіонах світу, зазначає експерт. І хоча виставка, обговорювана в серії радіопередач, називається «Життя з Богами», «реально вона оповідає про способи нашого життя один з одним», впевнений Макгрегор.

Серед об'єктів виставки можна відзначити зороастрійські глиняні таблички, що відображають ідею вогню – центральну для давньої релігії того часу та регіону; майстерно розшитий «плащ сотні птахів», створений у 20-му столітті майстрами народності мяо (проживають в південно-західному Китаї); світильник з написами 14-го століття з древнього міста Алеппо в Сирії, а також модель Храму Гробу Господнього в Єрусалимі на місці розп'яття Христового, виготовлену францисканскими ченцями в 1750 роках.