Картина Леонардо да Вінчі

Лик Іісуса роботи Леонардо да Вінчі, останній шедевр великого художника, який залишався в приватній колекції, буде виставлений на аукціоні Сhristie's в США, причому стартова ціна продажу становитиме 100 млн. доларів. Про це повідомляє "Седмиця" з посиланням на christiantoday.

Лик Іісуса роботи великого Леонардо був створений близько 1500 року. Він буде виставлений на продаж 15 листопада, на аукціоні christie's у Нью-Йорку. Стартова ціна роботи під назвою Salvator Mundi, що в перекладі з латині означає «Спаситель світу», становитиме 100 млн. доларів, і це робить її однією з найдорожчих картин, які коли-небудь продавались на аукціоні. І хоча спочатку аукціонний дім не розкривав ім'я власника картини, газета The Wall Street Journal стверджує, що це російський мільярдер Дмитро Риболовлєв. Наголошується, що головний акціонер Банку Кіпру й колишній власник «Уралкалія» продає також й інші картини зі своєї колекції, серед яких шедеври Гогена, Модільяні, Пікассо і Матісса. «Спасителя світу» він придбав у 2013 році за 79 млн. доларів, а сподівається продати не менше, ніж за 130 млн. доларів.

Про саму картину відомо не дуже багато, так як вона багато років вважалася загубленою. У середині XVII століття нею володів англійський король Карл I, після якого вона вперше потрапила на аукціон в 1763 році, а потім століттями переходила з рук у руки від одного європейського монарха до іншого, після чого раптом зникла. Одного разу невідоме полотно було продане на аукціоні sotheby's американському колекціонерові в 1958 році всього за 45 фунтів. У 2004 році його придбав Роберт Саймон. Новий власник полотна зважився його реставрувати, і під час цієї реставрації у 2005 році було зроблено видатне відкриття століття у світі живопису, полотно, яке вважалося однією з робіт «школи да Вінчі», звільнили від шарів фарби і виявили під ним оригінальне зображення. Знадобилося шість років скрупульозних досліджень, після чого картина була визначена як шедевр Леонардо да Вінчі віком понад 500 років. Незабаром після визначення, картина була вперше виставлена на престижній виставці в Лондонській національній галереї в 2011 році для загального огляду.

Відео дня

У руки нинішнього власника вона потрапила після довгої реставрації. Алан Вінтермьют (Alan Wintermute), провідний спеціаліст аукціонного дому christie's з картин старих майстрів, назвав роботу да Вінчі «святим Граалем», а її виявлення – «подією більшою, ніж відкриття нової планети». За його словами, роботу іноді називають чоловічою іпостассю «Мони Лізи». На полотні зображений образ Христа в одязі блакитного і малинового кольору, який тримає кришталеву кулю в руці.

Тепер велика картина «Salvator Mundi» буде продана на аукціоні Сhristie's в Нью-Йорку 15 листопада у розділі післявоєнного й сучасного мистецтва після того, як картина побувала на виставках в Гонконзі, Лондоні і Сан-Франциско, де з нею могли ознайомитися потенційні покупці. «Ми вважаємо, що картина доречна в цьому розділі в тому сенсі, що вона вічна», – зазначив Луїс Гузьер (Loic Gouzer) директор розділу післявоєнного й сучасного мистецтва аукціонного дому christie's.